Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


USR, proiect de lege care acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în țară

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Liderul USR, Dan Barna, a depus în Parlament, alături de doi senatori USR, un proiect de lege prin care se instituie un pachet de stimulente financiare cetățenilor români care se întorc să lucreze în România.

„Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiți de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României. Obținerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedește prin contractul de muncă.În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, se reduce cu 50%. Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, prevede proiectul legislativ.

Beneficiarii legii vor fi cetățenii români care au locuit și au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.

„În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat din țară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din țară. Migrația este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat și, concomitent, găsite soluții pentru a-i aduce acasă pe cei plecați. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simți că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca Președinte este să fac din România o țară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, transmite Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale.

Pentru a evita o stimularea a migrației, prezentele facilități nu se aplică în cazul în care un cetățean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăsește teritoriul devenind rezidenți pe teritoriul unui alt stat pe care obțin venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.

„Inițiativa reprezintă o componentă complementară a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvați România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în țări din UE. Reîntregirea familiilor, aducerea în țară a forței de muncă, a expertizei și experienței acumulate de lucrătorii români în alte țări și creștere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim”, spune senatorul USR George Marussi, coautor al inițiativei legislative.

Foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


  • Mai nene, Danut asta ne i-a de fraieri, ne-a mai promis si ,,Petrov,, 10.000 EU acum 10 ani si i-am vazut dar nu la noi, la el si la frasu… Tov. Barnica crede ca nu stim ca celebra caruta care s-a rasturnat in Caracal a plecat de fapt de la Sibiu si unii si acum stau agatati de hamurile cailor… !

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW