Tuesday, December 1, 2020
Jurnalism corect


USR-PLUS denunță o „înșelătorie electorală” sub forma unui sondaj de opinie / Dacian Cioloș: Am depus astăzi o plângere penală

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 noiembrie 2020

Alianța USR-PLUS a depus o plângere penală pentru înșelăciune și împiedicarea exercitării drepturilor electorale, după ce mai mulți români ar fi fost sunați pentru a răspunde la un sondaj de opinie în care ar fi fost prezentate afirmații mincinoase despre proiectele și planurile Alianței. 

Plângerea penală este semnată de cei doi copreședinți ai Alianței USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș.

Am depus astăzi o plângere penală pentru înșelăciune și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Facem acest demers după ce am primit sesizări credibile de la cetățeni care au fost contactați telefonic sub aparența unui sondaj de opinie care era în fapt o acțiune de manipulare electorală cu afirmații mincinoase despre proiectele și planurile USR PLUS în Parlament. Falsul sondaj de opinie are un call-center dedicat și folosește în discuțiile cu cetățenii denumirea mincinoasă de <<Asociația Socio-Politică>>”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Liderul USR-PLUS susține că ar fi vorba despre o tehnică interzisă de marketing politic, numită „push poll”, prin care un competitor electoral ar încerca schimbarea opțiunilor de vot prin manipulare sau prin introducerea în discuție a unor zvonuri neconfirmate și știri false.

Am identificat folosirea pe scară largă a acestei tehnici interzise de marketing politic – push poll – prin care un competitor electoral încearcă schimbarea opțiunilor de vot prin manipulare, introducerea în discuție a unor zvonuri neconfirmate și știri false pentru a schimba opțiunile electorale prin manipulare. Atragem atenția cetățenilor că o astfel de operațiune de manipulare este în plină desfășurare și continuă un șir de campanii manipulatoare conduse de reprezentanți ai vechilor partide pe care le-am văzut și în precedentele campanii electorale la care USR PLUS a devenit țintă”, a precizat Dacian Cioloș.

Acesta cere autorităților să intervină rapid pentru a identifica sursa apelurilor false.

Cerem autorităților să intervină rapid și fără echivoc pentru a-i identifica pe cei care încearcă o înșelătorie electorală de proporții și tragerea la răspundere a celor vinovați”, este solicitarea liderului USR-PLUS.

Un astfel de apel, semnalat luni seară pe Facebook

Actrița Medeea Marinescu a semnalat un astfel de apel luni seară, printr-o postare pe Facebook. Aceasta a precizat că a fost sunată de număr necunoscut care s-a prezentat ca fiind de la „Asociația Socio-Politică” și care a întrebat-o ce părere are despre o presupusă lege inițiată de USR, ce ar presupune autorizarea tăierilor din pădurile protejate.

Cum stateam acasa in aceasta seara banala de pandemie, minding my own business, vorba aia, suna telefonul.Numar necunoscut.Ca actrita nejucata ce ma aflu, a-nmugurit speranta instantaneu. Nu stii de unde rasare contractul salvator, mai ales in pandemie. Voce de barbat.

-Buna seara! De la asociatia socio-politica va deranjez, aveti un minut?Facem un sondaj de opinie legat de alegeri.

Cum aveam speranta aia neconsumata, zic hai sa pun umarul macar la bunastarea tarii.

-Va ascult.

-Doar cinci intrebari am.

Curioasa de asa performanta de viteza, cinci intrebari intr-un minut, zic da, va ascult.

-Categoria de varsta? Peste, 25,35, peste 45?

-Peste, zic.

-Ati votat pe 27 septembrie?

-Votat.

-Intentionati sa votati si pe 6 decembrie?

-Intentionez.

-Cu cine veti vota?

Zic domnului grupul de litere care-mi reprezinta naivitatile cetatenesti.

-O.K. Ce parere aveti despre legea propusa in Parlament de catre USR-PLUS de autorizare a taierii padurilor protejate?

-Pai, inainte sa va raspund la intrebarea asta, as vrea sa-mi cititi si mie acea lege.

Omul imi citeste din nou intrebarea. Zic, nu v-am cerut sa repetati intrebarea, v-am cerut sa-mi cititi articolul de lege.

-Pai asta e legea.

-Bun, acum am si eu un set de intrebari pentru dumneavoastra. Cine e seful dumneavoastra?

-Pai, n-am voie sa va raspund.

-Bun, cum se numeste exact asociatia asta socio-politica?

-Pai asa se numeste.

-Sunteti angajat sau voluntar?

-Voluntar.

-Domnule voluntar, va anunt ca dumneavoastra nu faceti un sondaj de opinie ci o campanie de calomnie.

Am inchis telefonul in timp ce domnul balmajea ceva. Sper totusi ca era platit, pentru ca prostia mi se pare mai daunatoare ca lichelismul.

Si uite-asa, a mai trecut o seara in care contractul vietii mele n-a venit si in care mi-am dat seama ca e obligatoriu sa ies la vot. Macar sa anulez votul domnului de la asociatia socio-politica”, a scris Medeea Marinescu, pe Facebook.

Sursă foto: Inquam photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW