Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


USR PLUS cere convocarea unui referendum pentru demiterea primarului PSD din Agigea

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 septembrie 2021

Filiala USR PLUS din Agigea a anunțat vineri, 24 septembrie, că a depus la Prefectura Constanța cererea pentru organizarea unui referendum local de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu, după ce a strâns toate semnăturile necesare din partea cetățenilor, în ceea ce reprezentanții partidului arată că ar fi o premieră pentru România.

În Consiliul Local Agigea s-a format o majoritate cu scopul de a se dedica nevoilor cetățenilor din comuna Agigea și nu intereselor personale ale unor persoane. Primarul PSD-ist Maricel Cîrjaliu nu a fost de acord cu această majoritate, motiv pentru care a luat decizia să blocheze întreaga activitate a Consiliului Local”, a declarat Gabriel Ciobanu, președintele USR PLUS Agigea.

Procedura de strângere de semnături a durat peste 6 luni, iar cetățenii și-au exprimat nemulțumirea față de blocajul creat de primar în administrația locală, potrivit unui comunicat de presă transmis de USR PLUS.

Solicit public pe această cale primarului PSD-ist Maricel Cîrjaliu să își dea demisia în urma voinței cetățenilor care a fost arătată prin semnăturile acordate în toată această perioadă. Solicit conducerii PSD să ia act de dorința cetățenilor și să îi retragă sprijinul politic al primarului din Agigea, trimis în judecată de curând de DNA pentru abuz în serviciu”, a adăugat președintele filialei USR PLUS din Agigea.

Primarul Cîrjaliu a fost trimis în judecată de DNA în anul 2020, fiind acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi girat exproprierea unui teren de 8.940 de mp, din patrimoniul unei societăți comerciale, în domeniul privat al comunei Agigea.

Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel”, arătau procurorii DNA

La conferința de presă organizată de USR PLUS vineri, în fața Prefecturii Constanța, au participat și lideri naționali ai partidului, printre care Stelian Ion, Dan Barna, Anca Dragu, Cristian Ghinea, Radu Mihail sau Cristian Seidler.

Situație opusă la București

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat pe 7 august că a demarat strângerea de semnături pentru convocarea unui referendum local ce are ca scop demiterea primarului USR PLUS din Sectorul 1, Clotilde Armand.

La inițiativa PSD s-au alăturat mai multe partide, printre care Pro România, condus de Victor Ponta, ALDE, partidul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, Partidul Ecologist Român (PER), casa unor foști social-democrați, printre care Cătălin „Mitralieră” Rădulescu, Șerban Nicolae sau Liviu Pleșoianu și PPU-sl, partidul sub sigla căruia Cristian Popescu Piedone a câștigat alegerile în Sectorul 5.

Comunicatul USR PLUS

„USR PLUS Agigea a strâns semnăturile pentru organizarea unui referendum local de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu

Echipa locală USR PLUS Agigea a strâns numărul de semnături necesare și a inițiat procedura de organizare a referendumului local pentru demiterea primarului PSD Maricel Cristian Cîrjaliu. După mai multe luni de eforturi, au fost strânse 2.000 de semnături, depășind astfel numărul de 1.850 de semnături necesare pentru declanșarea acestei proceduri.
Vineri, 24 septembrie 2021, la ora 10.30, USR PLUS Agigea și USR PLUS Constanța au înregistrat la Prefectura Constanța semnăturile strânse și au solicitat organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului PSD. Cererea de înregistrarea a fost însoțită de motivele demiterii și de semnăturile necesare, conform O.U.G. 57/2019, art. 162.

„Ne-am consultat cu cetățenii și am ajuns la concluzia că singurul demers prin care putem debloca administrația publică locală este organizarea unui referendum local prin care să îl demitem pe primarul din comuna Agigea. După mai mult de 6 luni, am reușit să strângem numărul necesar de semnături, ba chiar să-l depășim, și astăzi înregistrăm cererea, însoțită de motive, pentru ca procedura să fie demarată de instituția prefectului”, a declarat consilierul local USR PLUS Gabriel Ciobanu, principalul inițiator al acestui demers.

Prezentă la acest eveniment, Anca Dragu, președintele Senatului României, a afirmat că inițierea acestui referendum dovedește că voința cetățenilor contează: „Cetățenii din Agigea au nevoie de un primar care să le apere interesele, nu de unul care se ocupă de afacerile sale personale, cum este cazul actualului primar PSD. Am toată convingerea că această procedură va fi finalizată cu succes și că vom vedea în scurt timp o altă față a localității Agigea.”

Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, a declarat că abuzurile de la Agigea trebuie să înceteze, iar localitatea trebuie redată locuitorilor săi: „Suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă. Autoritățile trebuie să respecte procedurile legale, va trebui declanșat acest referendum, avem așteptarea unei prezențe masive la vot a locuitorilor, pentru ca aceștia să-și redobândească localitatea. Vom sprijini acest demers democratic prin toate mijloacele legale.”

Primarul PSD Maricel Cristian Cîrjaliu n-a mai convocat Consiliul Local al comunei Agigea de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, deși legea prevede că trebuie convocată cel puțin o ședință pe lună, fiind nemulțumit că a fost votat viceprimar un consilier local USR PLUS, Gabriel Ciobanu, în detrimentul unui consilier PSD. În mod discreționar, deoarece nu a reușit să-și formeze o majoritate în Consiliu Local, primarul PSD a refuzat să emită Hotărârile de Consiliu Local privind alegerea viceprimarului și constituirea comisiilor de specialitate, fără de care CL nu poate funcționa. Primarul refuză de asemenea să răspundă la solicitările transmise în baza Legii 544.
Consilierii locali USR PLUS s-au adresat inițial Prefecturii Constanța, care le-a dat dreptate, reținând că s-a respectat procedura pentru alegerea viceprimarului și constituirea comisiilor de specialitate, însă primarul a ignorat răspunsul prefectului.

Primarul PSD Cristian Maricel Cîrjaliu este la al patrulea mandat la conducerea comunei, el fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru un prejudiciu de aproape 4 milioane de euro. La alegerile locale de anul trecut, Cîrjaliu a câștigat alegerile cu doar 31 de voturi în plus față de candidatul USR PLUS, Gabriel Ciobanu, un tânăr economist de 33 de ani care a intrat în politică din dorința de a schimba în bine viața comunității în care trăiește”

Sursă foto: INQUAM Photos / Eduard Vinatoru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW