Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


USR PLUS acuză PSD și PNL că fac baricadă în jurul premierului / Ionuț Moșteanu: Trebuie să dea niște răspunsuri

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2021

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a denunțat luni, 27 septembrie, o alianță între PSD și PNL în Parlament, după ce a încercat să îl cheme pe Florin Cîțu la „Ora Guvernului”, pentru a oferi explicații după Congresul liberalilor.

Moșteanu susține că USR PLUS a făcut marțea trecută, 20 septembrie, o solicitare de prezentare a premierului Florin Cîțu la „Ora Guvernului”, pentru a putea fi confruntat de parlamentari pe tema Campaniei de vaccinare.

Luni, la ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, PSD și PNL au respins cererea USR PLUS, dar au decis să îl cheme în Parlament pe Lucian Bode, la solicitarea social-democraților.

Eu insist, cred că este important să avem această discuție în Parlament despre vaccinare. Suntem pe penultimul loc în Europa la vaccinare, suntem din nou în plin val 4 al pandemiei și Florin Cîțu, coordonatorul Campaniei de vaccinare, trebuie să dea niște răspunsuri, mai ales acum după acest weekend în care am văzut o atitudine sfidătoare la adresa românilor, cărora li se spune de către Florin Cîțu să țină cont de restricții pe de-o parte și, pe de altă parte, am văzut un Congres PNL cu 5.000 de oameni umăr la umăr înghesuiți să voteze noul președinte”, a declarat Ionuț Moșteanu, luni, la Parlament.

Liderul deputaților USR PLUS susține că, dacă noul președinte al PNL, Florin Cîțu, va continua „prietenia” cu PSD, Marcel Ciolacu ar putea prelua funcția de președinte al Camerei Deputaților, după ce Ludovic Orban a anunțat că, în maximum 15 zile, își va depune demisia.

De 3 săptămâni, de când USR a depus moțiunea împotriva lui Cîțu, PSD îi ține spatele, tergiversând calendarul moțiunii de cenzură. Astea sunt faptele, i-am văzut săptămâna trecută votând cot-la-cot PSD împreună cu PNL tot felul de inițiative. O să vedem la vot la moțiune dacă mai are susținere domnul Cîțu și de la cine are această susținere. De la USR PLUS nu o va avea, degeaba lansează zvonuri în spațiul public. Ne așezăm la masă cu PNL și cu UDMR doar după ce auzim o propunere de nou premier din partea PNL”, este concluzia purtătorului de cuvânt al USR PLUS.

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban, atacuri în rafală după pierderea alegerilor PNL: Mi-ar fi rușine în locul lui Cîțu. A fost ordin de zi pe unitate de la președinție

Context

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a anunțat luni, 20 septembrie, că social-democrații vor depune propria moțiune de cenzură, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) va da dreptate Guvernului în scandalul moțiunii depusă de USR PLUS și AUR.

Anunțul social-democraților a venit în contextul în care au fost acuzați de blat cu tabăra din PNL care îl susține pe Florin Cîțu, după ce mai multe încercări de stabilire a calendarului moțiunii de cenzură au fost blocate în Birourile permanente reunite, întrucât PSD a absentat la ședințe.

În plus, social-democrații au votat cot-la-cot cu liberalii să se aștepte decizia CCR înainte de votul asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Reamintim că Florin Cîțu a cerut Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, argumentând că semnăturile strânse de parlamentarii USR PLUS și AUR nu ar fi conforme și că Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, nu a comunicat moțiunea Executivului, în ziua în care a fost depusă.

CCR a stabilit că sesizarea premierului va fi judecată pe 28 septembrie, la trei zile de la Congresul PNL.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW