Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


USR o acuză pe Ligia Deca că ar fi blocat verificarea tezei lui Bode

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 11 noiembrie 2022

Uniunea Salvați România (USR) o acuză vineri, 11 noiembrie, pe Ligia Deca, ministrul Educației, că ar fi blocat verificarea tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, prin simpla sa prezență la ședința de ieri a CNATDCU, instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat. 

În urma ședinței de joi, 10 noiembrie, ministerul Educației a remis un comunicat de presă despre decizia CCR ce împiedică analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode.

„CNATDCU sau Ministerul Educației nu au competența de a reevalua fondul științific al tezei de doctorat elaborate, controlul de legalitate făcând referire la aspecte ce țin de legalitatea desfășurării procedurii de conferire/ atribuire în vigoare, la momentul acordării titlului”, a transmis Ministerul Educației.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în iunie că retragerea titlului de doctor poate fi făcută doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Detalii aici.

Conform publicației specializate Edupedu.ro, în ședința cu pricina, președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru, a anunțat că nu mai este analizată teza de doctorat a ministrului Lucian Bode.

Ministerul Educației a mai transmis că Deca și secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, au participat la ședință la inițiativa lui Mircea Dumitru.

Formațiunea politică USR a criticat asupra prezența acestora. Senatorul Ștefan Pălărie afirmă, în comunicatul amintit, că Deca a încercat blocarea analizei tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

„Cum să te duci tu, ministru, să te folosești de poziția ta de ministru al educației, ca să blochezi să nu fie analizată teza de doctorat a unui coleg în Guvern și partid? Invocând motive și chichițe procedurale, exact pe metoda Cîmpeanu sau Iordache în trecutul nu chiar îndepărtat. Chiar nu vezi niciun conflict flagrant de interese și de bun-simț? Nu așa se operaționalizează <<România Educată în literă și în spirit>>, doamna ministru”, susține senatorul USR.

USR mai apreciază că astfel de fapte ale noului ministru al Educației „sunt cu atât mai rușinoase cu cât Ligia Deca a înlocuit un plagiator și a promis o schimbare de atitudine față de furtul în mediul academic”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii