Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


USR îi cere președintelui Iohannis să nu promulge legea privind desființarea Secției Speciale / Comisia de la Veneția recomandă ca infracțiunile comise de magistrați să revină parchetelor specializate

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 9 martie 2022

USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneția, care urmează să fie publicat în 19 martie. Potrivit informațiilor Mainnews.ro, Comisia recomandă Guvernului, într-un draft transmis Ministerului Justiției, ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători. 

Solicitarea vine în contextul în care CCR a respins sesizarea făcută de USR împotriva proiectului de desființare a Secției Speciale propus de Cătălin Predoiu.

„Statul de drept va avea mult de suferit dacă, în ciuda avertismentelor transmise de USR și de asociațiile de magistrați, președintele Iohannis va promulga legea înainte de avizul Comisiei de la Veneția. Dacă avizul va fi unul negativ, critic, ministrul Predoiu trebuie să își dea demisia, iar mandatul de ministru al Justiției să fie dat unei persoane care pune preț pe avizele Comisiei de la Veneția și pe recomandările Comisiei Europene din MCV. Nu ne permitem să ducem România înapoi în anii 2000, când cuplul celebru Adrian Năstase-Rodica Stănoiu a creat acea rețea de protecție a oamenilor politici, o rețea de corupție generalizată în care erau implicați și magistrați”, a declarat Stelian Ion, fostul ministru al justiției.

USR a atacat în urmă cu o săptămână la CCR proiectul care prevede desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, atrăgând atenția că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiției nu implică desființarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituții. Anterior, USR a sesizat Comisia de la Veneția printr-o solicitare făcută de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW