Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


USR face apel la coaliție să adopte „măsura corectă”: Scăderea TVA la carburanți la 5%

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 23 februarie 2022

Cristina Prună, deputat USR, a făcut apel miercuri seara, 23 februarie, la coaliția de guvernare să adopte „măsura corectă” pentru a reduce prețul la pompă – scăderea TVA la carburanți la 5%. Partidul condus interimar de Cătălin Drulă a depus deja în Parlament un proiect de lege în acest sens. 

„Luni, am propus printr-un proiect de lege scăderea TVA la carburanți la 5%. Am făcut un apel către toate partidele politice să susțină acest proiect. La câteva minute, Marcel Ciolacu a anunțat triumfalist că PSD vrea înjumătățirea accizei la carburanți. Foarte bine, noi am fi de acord cu orice reducere de taxe.

Dar ce să vedeți, astăzi NU se mai poate! Acuze, minciuni, specialiștii guvernului PSD-PNL au realizat că încălcăm directive europene!
Și astfel rămânem cu singura propunere care ar putea să facă o diferență în buzunarul oamenilor: TVA 5%! E soluția corectă”, a scris Cristina Prună pe contul său de Facebook miercuri seara.

Deputatul USR a explicată că Polonia a redus deja TVA la carburanți la 8%. Așadar, USR face apel la „Marcel Ciolacu, Adrian Câciu, Florin Cîțu să nu se mai joace cu nervii noștri și să adopte prounerea corectă venită de la USR: TVA 5% la carburanți”.

Context

Punerea în aplicare a reducerii cu 50% a accizei la carburanți va fi amânată timp de 2-3 săptămâni, până când guvernanții vor găsi o altă măsură mai eficientă pentru scăderea prețului la pompă, potrivit surselor Main News.

Întrebat de ce nu mai este posibilă înjumătățirea accizei la carburanți, Florin Cîțu a declarat miercuri, 23 februarie, că este datoria ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, să explice motivele, pentru că el este cel care a propus măsura.

„Cred că este datoria ministrului de Finanțe să vină și să spună, el a propus-o”.

Liderul PNL a precizat că a lansat mai multe avertismente în ședința coaliției de marți, întrucât măsura i s-a părut „aberantă”.

„Eu am atras atenția asupra unor lucruri și în ședința de ieri (marți-n.red.). Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile, care costă trei miliarde, ar ajuta foarte mult. Vă dați seama că dacă luăm pentru tot anul, erau 9 miliarde. Impactul este mare.

În același timp, am spus că trebuie discutat cu Comisia Europeană, pentru că nu e ca la TVA, nu e nicio portiță de negociere. Dacă reducderea este sub acciza minimă, infringementul este declanșat automat și diferența trebuie plătită de la buget.

Deci, pe lângă cele 3 miliarde pentru cele 3 luni de zile, ceea ce mi se pare aberant pentru o măsură de trei luni de zile, trebuie să dai și de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele. Mi s-a spus că se va ocupa și că nu e nicio problemă, va merge mai departe. De asta am venit cu precizarea că cineva trebuie să răspundă pentru asta”, a adăugat președintele Senatului.

Rugat să dea detalii despre procedura de infringement, Cîțu a reiterat că accizele nu pot fi negociate, așa cum poate fi negociată taxa pe valoare adăugată (TVA).

„Pentru că nu poate fi negociată… nu este ca la TVA, unde poți să te duci la CE și să negociezi. La accize nu există portițe de negociere. Dacă ai redus acciza sub nivelul minim, automat intri în procedură de infingement și diferența trebuie plătită la Comisia Europeană din buget.

Anunțul ministrului

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a anunțat marți, 22 februarie, că a propus în ședința coaliției ca acciza la carburanți să fie redusă cu 50%. Măsura a fost validată de liderii partidelor care formează coaliția de guvernare. Oficialul preciza ieri că prețul la pompă ar fi urmat să scadă cu peste un leu.

În schimb, Florin Cîțu a menționat, marți, că scenariile prezentate de Ministerul Finanțelor sunt optimiste, iar cine propune măsura trebuie să își asume consecințele, dacă prețul nu scade.

„Dacă nu scade prețul la pompă, cineva va trebui să răspundă pentru asta, 3 miliarde să-i luăm de la buget și să le dăm companiilor și să nu răspundă nimeni… Să-și asume cineva măsura și consecințele, nu știu cine o va propune. Azi 9marți – n.red.) a propus-o ministrul Finanțelor (Adrian Câciu – n.red.)”, a mai declarat acesta.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW