Monday, October 3, 2022
Jurnalism corect


USR dă înapoi în privința obligativității certificatului digital la locul de muncă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2021

Introducerea obligativității certificatului digital la locul de muncă reprezintă una dintre măsurile cele mai importante pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dar și pentru a stimula campania de vaccinare, aflată în pierdere de viteză. Un proiect de lege în acest sens propus, printre alții, de Florin Cîțu se află află în Camera Deputaților, forul decizional, însă principalele forțe politice sunt încă nehotărâte dacă să voteze amendamentele care ar transforma certificatul verde într-o veritabilă forță motrică de luptă împotriva SARS-CoV-2. 

Reprezentanții USR, cei care în ultimele luni au susținut constant obligativitatea certificatului digital, pe modelul din alte state ale Uniunii Europene, au anunțat miercuri, 10 noiembrie, propunerea unui amendament prin care se introduce o perioadă tranzitorie de 60 de zile. Asta înseamnă că, dacă proiectul va fi amendat cu propunerea USR, în cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului. După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu ar mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare. În caz contrar, testarea periodică ar fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.

Nu e clar deocamdată care este impactul bugetar al acestei măsuri și nici dacă laboratoarele au o capacitate de testare suficientă pentru a acoperi o explozie a numărului de solicitanți.

Proiect de lege vital pentru stimularea vaccinării

Acest proiect de Lege, printre inițiatorii căruia se află și prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, prevede ca accesul la locul de muncă pentru angajații din sistemul de sănătate să fie permis doar pe baza certificatului verde digital al Uniunii Europene.

Prima cameră sesizată, Senatul, a respins săptămâna trecută acest proiect de act normativ, căruia îi fuseseră adăugate mai multe amendamente prin care obligativitatea ar fi fost extinsă pentru toți bugetarii și angajaților din sectorul privat care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Certificatul COVID se eliberează în următoarele condiții:

– dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

– dacă o persoană se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;

– dacă o persoană are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW