Wednesday, December 2, 2020
Jurnalism corect


USR, critici pentru Predoiu: Suntem dezamăgiți de primele decizii anunțate de ministrul Cătălin Predoiu

By Daniela Eremia , in Justitie Politic Stirile zilei , at 28 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Uniunea Salvați România critică deciziile luate de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, care amână abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale. 

USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență.

USR critică primele decizii ale ministrului Justiției Cătălin Predoiu cu privire la amânarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale, care în schimb declanșează concursuri de numire a noilor procurori șefi.

Peste 20.000 de deținuți au fost eliberați din închisori înainte de ispăşirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi, iar din acest motiv USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență.

„Suntem dezamăgiți de primele decizii anunțate de ministrul Cătălin Predoiu, Guvernul PNL nu folosește toate instrumentele pe care la are la dispoziție pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiției. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desființa Secția Specială, dar știm bine că majoritatea actuală nu este stabilă și nu îți permite să faci reforme reale”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion.

Prin urmare, primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susținerea guvernului Orban era să pună în acord legile justiției cu avizele Comisiei de la Veneția și recomandările GRECO.

Astfel, USR îi cere ministrului Justiției să ia în considerare apelul magistraților de acum două săptămâni și să nu organizeze concursuri pentru numirea noilor procurori șefi.

„Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma „cei numiți de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiți de ei”, câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a explicat vicepreședintele USR Stelian Ion.

Sursă foto: Inquam/ Virgil Simonescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW