Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


USR critică reorganizarea ARACIP, agenția care acreditează școlile: Vom avea o nouă instituție intens politizată

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 3 februarie 2022

Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat joi, 3 februarie, reorganizarea ARACIP, adoptată prin hotărâre de guvern în ședința de miercuri a Executivului. Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar este agenția care realizează evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ preuniversitar şi de alte organizaţii furnizoare de educaţie, precum și autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Pălărie susține că Ministerul Educației a profitat de „nevoia legitimă” de reorganizare a ARACIP, dar acum instituția  va fi și mai intens politizată.

„Guvernul și Ministerul Educației Naționale au ratat din plin reforma Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Hotărârea a fost adoptată ieri în ședința de Guvern.

Este limpede că Ministerul a profitat de această nevoie legitimă de reformare a ARACIP pentru a așeza lucrurile într-un format foarte politizat. Calitatea în educație nu va avea niciodată de câștigat prin și mai multă politică”, se arată într-o postare a senatorului USR.

Parlamentarul acuză că Ministerul Educației insistă ca ARACIP să fie o instituție intens politizată, condusă de interese fără legătură cu asigurarea calității în învățământul preuniversitar. Astfel, ministerul condus de Sorin Cîmpeanu este acuzat că ignoră cu bună știință necesitatea unei reforme responsabile, independentă de interese politice.

„Proiectul de HG controversat pentru reorganizarea ARACIP a fost retrimis după o lună la Consiliul Economic și Social, pentru avizare, fără a ține cont de propunerile societății civile și ale partenerilor de dialog social, făcute în dezbaterea publică din 27 decembrie 2021. Alaltăieri, pe 1 februarie, noul regulament a primit aviz nefavorabil de la CES, cu 40 de voturi împotrivă (din 43 membri prezenți), iar mai mulți membri ai forului au solicitat retragerea proiectului. Cu toate acestea, Ministerul Educației este de neoprit în planul său.

Problemele cele mai grave țin de faptul că:
– președintele ales al instituției poate avea maxim două mandate așa-zis complete (de 4 ani), deci practic un număr NELIMITAT de mandate ‘incomplete’, conform noului text normativ, ceea ce poate duce la controlarea ARACIP pentru o perioadă lungă de timp, de către o singură persoană. Iar dacă acea persoană se întâmplă să fie desemnată politic, favorabilă partidului care conduce Ministerul Educației, atunci avem tabloul complet.
– membrii cu drept de vot din cadrul Consiliului ARACIP ar trebui să fie DOAR experții în evaluarea calității, iar reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții elevilor, ai părinților, ai salariaților din învățământ, ai Asociației Școlilor Private, precum și partenerii instituționali (reprezentanți ai MAI și ai MApN) să fie prezenți doar cu statut de observator”, explică Ștefan Pălărie.

Astfel, el concluzionează că „vom avea o nouă instituție intens politizată, fără autonomie decizională și puternic influențată de factori politici și de interese ce nu țin exclusiv de evaluarea și asigurarea calității în învățământul românesc”.

Guvernul a adoptat reorganizarea ARACIP

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat miercuri, 2 februarie, principalele modificări aduse Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), prevăzute în hotărârea de guvern adoptată de Executiv în ședința de miercuri.

Între altele, potrivit noutăților anunțate de ministrul Cîmpeanu, din Consiliul ARACIP vor face parte și reprezentanți ai elevilor, ai părinților, ai sindicatelor din învățământ sau reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale (MApN) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu statut de observator.

Totodată, Cîmpeanu a precizat că registrul evaluatorilor externi va fi „temeinic revizuit” și va fi completat.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW