Wednesday, December 8, 2021
Jurnalism corect


USR contestă propunerea Ministrului Justiției privind imunitatea magistraților: Ar fi fost de preferat să se rezume fix la desființarea SIIJ

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2020 Etichete: , ,

USR contestă proiectul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, prin care i se oferă puteri sporite Procurorului General privind trimiterea în judecată a unui magistrat și, totodată, magistrații capătă o imunitate specială.

„Se vine cu un proiect prin care sunt create niște filtre pentru angajarea răspunderii magistraților, prin care magistrații nu vor mai putea răspunde decât în situații foarte rare și totul trecut prin pixul procurorului general, ceea ce mi se pare o situație foarte gravă. Reamintesc faptul că am criticat această manieră de numire politică a magistraților. Ar trebui întâi schimbată procedura și apoi făcute numirile. Să pui în pixul procurorului general, numit politic, toate deciziile referitoare la punerea în mișcare a acțiunii penale față de magistrați este o opțiune criticabilă.”, transmite vice-președintele Stelian Ion, membru în Comisia Juridică, de disciplină și imunități.

USR amintește că asociațiile de magistrați au cerut ministrului Justiției să nu declanșeze concursurile pentru numirea noilor procurorilor șefi înainte de a pune în acord legile justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la întreaga procedură.

„Deputatul USR Stelian Ion va solicita o întrevedere cu ministrul Cătălin Predoiu cu privire la aceste aspecte și va pregăti amendamente la proiectul de desființare a SIIJ. Subliniem că USR a depus un proiect de lege de desființare a Secției Speciale de Investigare a Magistraților încă din iunie 2019, motivând că instituția este un instrument de intimidare a magistraților, ipoteză confirmată și de Comisia de la Veneția. Însă proiectul a fost respins de PSD”, transmite USR.

Partidul condus de Dan Barna a mai menționat că ar fi fost de preferat ca proiectul ministrului Justiției să se rezume strict la desființarea SIIJ, „fără a introduse elemente noi care pot compromite întregul demers”.

Proiectul Ministerului Justiției

Ministerul Justiției propune desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Conform proiectului de lege propus de minister, faptele de corupție săvârșite de magistrați ar urma să fie din nou anchetate de procurorii de la DNA.

Proiectul de Lege privind desființarea SIIJ poate fi consultat AICI.

„Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”, transmite ministerul Justiției.

Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost înființată pe 23 octombrie 2018.

În expunerea de motive prezentată de Ministerul Justiției se arată că, de la înființarea acesteia, „Secția nu a avut rezultate deosebite, dimpotrivă, prin modul în care a acționat a pus sub semnul întrebării rolul acesteia în combaterea corupției (ex: căi de atac retrase în mod inexplicabil în cauze de mare corupție)”.

Proiectul de lege urmează să fie transmis către CSM pentru a fi avizat.

Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW