Saturday, December 5, 2020
Jurnalism corect


USR cere numirea de urgență a noilor membrii ai Consiliului Național de Integritate

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 19 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Parlamentarii USR solicită conducerii Senatului numirea de urgență a noilor membri ai Consiliului Național de Integritate, luând în considerare întârzierea de aproape un an în desemnarea membrilor CNI și consecințele grave ale acestei situații pentru activitatea Agenției Naționale de Integritate.

Serviciul Consiliului Național de Integritate, o instituție extrem de importantă pentru combaterea corupției în România, stagnează de aproape un an. Ultima ședință a Consiliului a avut loc în data de 6 decembrie 2018, iar mandatele membrilor fiind expirate încă de la sfârșitul anului trecut.

Acest blocaj s-a creat din cauză că Senatul României a amânat numirea noilor membri ai Consiliului.

USR susține că amânarea numirii membrilor CNI reprezintă o încălcare a Legii nr. 144/2007, care prevede la art. 37 alin. (6) că membrii viitorului Consiliu trebuie să fie desemnați  „între a 90-a și a 30-a zi înaintea expirării mandatului Consiliului”.

Este foarte important ca această instituție să funcționeze la capacitate maximă. Să nu uităm că, de-a lungul timpului, Agenția Națională de Integritate este cea care a constatat că există diferențe nejustificate, în unele cazuri de milioane de lei, între averile dobândite de politicieni și veniturile realizate. Tot ANI a făcut demersurile necesare pentru ca, din motive de incompatibilitate, să-și piardă mandatul de parlamentar mai mulți senatori și deputați. Din păcate, în ultimii ani, Agenția Națională de Integritate a intrat într-un con de umbră. Altădată lăudată pentru performanța dovedită, ANI a ajuns să se ocupe doar de aleși locali și funcționărași publici, închizând complet ochii la posibilele încălcări comise de nume grele. Noi, de exemplu, încă așteptăm de la ANI să răspundă sesizării depuse de colegii de la USR Vrancea cu privire la averea ostentativ afișată și, zicem noi, total nejustificată, a lui Marian Oprișan, baronul de Vrancea. Cum încă așteptăm să răspundă și la sesizarea depusă de colegul deputat Emanuel Ungureanu cu privire la averea fostului președinte al PSD Liviu Dragnea”, a declarat senatorul USR Silvia Dinică, secretar al Senatului.

În plus, Uniunea Salvați România propune ca membru nou în CNI, pe doamna Luminița Tulească, doctor în Drept.

Sursă foto: Inquam/ Virgil Simonescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW