Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


USR a stabilit echipa cu care va merge la consultările cu președintele Iohannis

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 octombrie 2021

Biroul Național al USR a stabilit joi seară, 7 octombrie, delegația partidului pentru consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Parlamentarii USR vor propune un pachet de măsuri pentru criza prețurilor la energie și gaz și o inițiativă legislativă prin care să fie introduse criterii de transparență pentru alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului.

La consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, ce vor avea loc luni, 11 octombrie, delegația USR va fi formată din Dacian Cioloș, președintele partidului, Dan Barna, vicepreședinte, Anca Dragu, președintele Senatului, Stelian Ion și Cristian Ghinea, foști miniștri în Guvernul condus de Florin Cîțu.

Delegația USR va merge cu un mandat clar în privința reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliția de guvernare”, se arată într-un comunicat transmis de USR.

Liderii USR au analizat mai multe soluții pentru creșterea prețurilor la energie și gaz și au decis să propună, săptămâna viitoare, în Parlament, un pachet de măsuri care să ajute atât consumatorii casnici, cât și IMM-urile și instituțiile publice.

USR susține nevoia urgentă de a sprijini consumatorii, în primul rând prin reducerea impactului pe care statul îl are direct asupra creșterii prețurilor prin accize și TVA, urmată de măsuri de compensare adiționale”, potrivit sursei citate.

În plus, Biroul Național al USR a propus ca parlamentarii partidului să elaboreze un proiect de lege prin care să introducă criterii de transparență pentru alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului.

Decizia a fost luată în contextul în care premierul demis Florin Cîțu se folosește fără scrupule de fondul de rezervă al guvernului în ultimele zile la Palatul Victoria. În prezent, regulile după care se împart acești bani sunt cele stabilite de Liviu Dragnea, din dorința sa de a da bani preferențial către primari și consiliile județene”, transmit liderii USR.

Context

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări luni, 11 octombrie, începând cu ora 12:00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost votată de 281 de Parlamentari, ceea ce a dus la căderea Executivului condus de Florin Cîțu.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Criză politică în România. Ce variante iau partidele în calcul pentru funcția de prim-ministru

Guvernul a alocat, în ședința de miercuri seară, peste 1 miliard de lei din Fondul de Rezervă, bani ce vor merge către primării și consilii județene.

Sume importante au primit administrațiile conduse de PNL și UDMR. De pildă municipiul Suceava, unde primar este liberalul Ion Lungu, a primit 15 milioane lei, iar municipiul Medgidia, condus de unt alt edil liberal, a primit alocări de 23 milioane lei. La polul opus s-au situat municipiile conduse de primari USR, PSD sau care nu l-au susțin pe Florin Cîțu pentru șefia partidului. Pe lângă Timișoara, au mai fost exceptate Craiova (PSD), Alba Iulia (USR), Botoșani (PSD), Brașov (USR), Brăila (PSD), Buzău (PSD) și Oradea (PNL – nu l-a susținut pe Florin Cîțu).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW