Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


USR a depus moțiune simplă împotriva ministrului Energiei: România are azi o ultimă șansă să evite o criză economică dureroasă

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 1 septembrie 2022

Uniunea Salvați România (USR) a depus joi, 1 septembrie, în prima zi a sesiunii parlamentare, moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a anunțat președintele formațiunii politice, Cătălin Drulă. Acesta subliniază că, pe lângă ministrul de resort, și PSD este vinovat pentru criza din energie.

Guvernul este așteptat astăzi să modifice schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie.

„România are azi o ultimă șansă să evite o criză economică dureroasă. PNL și PSD trebuie să se trezească din beția puterii și a risipei banului public la rețelele de partid. Misiunea unui guvern este să protejeze oamenii. PNL și PSD au arătat că nu vor asta. Acest guvern trebuie să lucreze pentru oameni sau să plece”, a spus Cătălin Drulă.

USR a criticat în repetate rânduri schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie. Partidul condus de Cătălin Drulă susține, în schimb, reducerea TVA la energie de la 19% la 5% și acordarea de credite fiscale pentru companii ca să reducă 50% din facturile la energie.

„Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaților din industria prelucrătoare. Și se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei – chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă (…) Dragi români, de fiecare dată când plătiți factura la energie electrică sau gaze naturale, multiplicați de cel puțin 3-4 ori prețul. De ce? Pentru că ați consumat, fără să vreți, energie electrică și gaze naturale pe datorie. Aici ne-au adus băieții nu prea deștepți din Guvernul PSD-PNL-UDMR: pe factură să vedem una, dar, în realitate, prețul să fie triplu! Așa funcționează o SCHEMĂ!”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

CITEȘTE ȘI: Care este, de fapt, impactul bugetar al plafonării prețurilor la energie? Ce spune Virgil Popescu

Formațiunea politică susține că va mai depune moțiuni, atât împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi.

Context

Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, a dat tonul discuțiilor despre modificarea OUG 27 când a solicitat reglementarea pieței la energie până la 1 septembrie, după ce Guvernul a constat că nu are fonduri suficiente pentru compensarea de tarif acordată furnizorilor.

Întrebat ce modificări vor fi aduse la OUG 27 de la 1 septembrie, ministrul Energiei a spus că în interiorul Coaliției se ia în calcul impozitarea în lanț.

„Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare (…) Nu pot unii să facă profituri foarte mari și alții să le plătească. Piața de energie electrică în anumite zone face profituri foarte mari. După mine, un intermediar de energie și gaze nu ar trebui să câștige mai mult de câteva procente. Ia și vinde, nu face nimic altceva. (…) Trebuie să gândim ca lucrurile să fie echitabile pentru toată lumea”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul ia în calcul o diminuare cu 15% a pragului maxim de consum de 300 kWh pentru consumatorii casnici până la care se poate face compensarea.

„Este foarte posibil ca în funcție de impactul bugetar să avem în vedere o diminuare cu cel puțin 15% așa cum s-a cerut la nivelul UE pentru eliminarea risipei, a diminuării pragului maxim de consum până la care se poate face compensare (…) poate găsim și altă formulă. Mâine va fi aprobată această ordonanță”, a precizat Ciucă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *