Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Ursula von der Leyen anunță că ajutorul dat de UE fermierilor români ”nu e suficient”

By news.ro , in Stirile zilei , at 24 martie 2023

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a suplimenta ajutoarele europene destinate ”fermierilor din prima linie” care permit Ucrainei să-şi exporte cerealele şi produsele agricole, după ce România a prezentat o ”moţiune” în acest sens în cadrul summitului UE de la Bruxelles, anunţă preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în urma reuniunii, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Comisiei.

”Aş vrea să subliniez marele succes al liniilor solidarităţii care au permis Ucrainei să exporte mari cantităţi de cereale şi alte produse agricole”, a salutat ea în conferinţa de presă de după reuniunea şefilor de stat şi de guverne UE de joi seara, confirmând acest subiect pe agenda discuţiilor.

Ea a subliniat că aceasta este a ”a doua mare iniţiativă”, după Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

”Este important să ne ajutăm – şi am discutat în această noapte (de joi spre vineri) despre acest lucru – fermierii din Uniunea Europeană care suportă consecinţele pieţei”, a anunţat Ursula von der Leyen.

Ea a recunoscut că ”o mulţime de cereale (ucrainene) vine acum pe piaţa europeană, iar acest lucru are o influenţă asupra preţurilor”.

Din această cauză, ”ţările din prima linie care ajută cel mai mult liniile de solidaritate trebuie să nu sufere dezavantaje”, a recunoscut ea.

”Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro de la Rezerva Agrocolă de Urgenţă. Dar această (sumă) nu este suficientă”, a recunoscut Ursula von der Leyen.

”Acest lucru a fost foarte clar astă noapte”, a declarat ea.

”Sunt recunoscătoare României că a prezentat o moţiune şi că a sugerat să analizăm o creştere a sumei destinate fermierilor din statele din prima linie”, a anunţat Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană va reveni asupra cifrelor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat, joi seară, surse oficiale pentru News.ro. Sursele au precizat că promisiunea a fost făcută, în timpul reuniunii Consiliului European, de către preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, ”în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.

Sursa foto: Twitter/ @vonderleyen

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW