Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


Ursul care a agonizat jumătate de zi pe o șosea din Harghita, un caz în care autoritățile aruncă vina una pe alta. Ministrul Mediului: E inuman. Nu aveau nevoie de avizul nostru / Președintele CJ: Legile sunt ambigue. Ministerul nu cunoaște realitatea din teritoriu

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 17 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Autoritățile din Harghita au aruncat vina una pe cealaltă în cazul ursului lovit de mașină care a agonizat jumătate de zi pe marginea unei șosele din Harghita, este concluzia ministrului Mediului, Costel Alexe. În timp ce Consiliului Județean reclamă că nu s-a putut interveni pentru că nu aveau dreptul și aveau nevoie de un aviz al ministerului, autoritățile de la București spun fix contrariul. 

Ursul a fost tranchilizat și eutanasiat prin împușcare, duminică la prânz. Animalul avea trei dintre membre fracturate, iar medicul veterinar a hotărât că acesta nu mai are șanse de supraviețuire.

În urma acestui incident, ministrul de interne Marcel Vela a început procedura de demitere a prefectului de Harghita, Andrei Jean-Adrian.

Ministrul Mediului: Este inuman/Nu aveau nevoie de avizul nostru

„În urma accidentului de aseară în care acel urs a fost rănit, autoritățile publice locale, conform hotărârii de Guven 232 aveau toate pârghiile necesare cât să să tranchilizeze și să recolteze de acolo acel urs, să facă cei la DSV un raport privind starea de sănătate și să decidă dacă mai poate fi salvat sau nu”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, pentru MainNews.ro.

Ursul a fost rănit, sâmbătă seară, după ce o mașină l-a lovit. Animalul a stat mai bine de jumătate de zi pe marginea șoselei DN13A, în apropiere de localitatea Praid, păzit de jandarmi. Abia duminică, la ora 11.00, autoritățile locale au întocmit un raport pe care l-au trimis la Ministerul Mediului. Ministrul Alexe spune însă că oamenii nu aveau nevoie de acel aviz și că puteau interveni.

„Din păcate, lipsa asta de asumare și fuga de responsabilitate, pasând-o de la o instituție la alta a făcut ca astăzi, la ora 11, s-a făcut un proces verbal și documentația pe care au transmis-o ministerului Mediului ca să solicite avizul de recoltare a ursului. La ora 12 deja îl aveau.

În cazul de față, fiind vorba de un accident, nu aveau nevoie de avizul de la Ministerul Mediului. Medicul veterinar arondat acelei localități putea să-l tranchilizeze, să-i facă acel raport și să decidă dacă trebuie eutanasiat sau ar trebui dus într-un centru de reabilitare, unde să primească îngrijiri medicale. Din păcate, prefectul ar fi trebuit să intervină de aseară și nu să aștepte ora 11, astăzi, să trimită procesul verbal. Nu și-au asumat.”, a spus Costel Alexe.

Costel Alexe a mai adăugat că e inuman ca ursul să fie lăsat să agonizeze atâta timp.

„Din păcate e inuman cum atât de mult timp un urs a trebuit să stea să agonzieze pe marginea drumului. Dacă doamne ferește ajungea un urs în Piața Victoriei și se uitau șapte instituții la el și se gândeau ce să facă. E inadmisibil, animal protejat de lege fiind, să aștepte avizul ministrului Mediului ca să intervină. În cazuri excepționale există măsuri excepționale”, a spus ministrul.

CJ Harghita: Domnul ministru nu cunoaște realitate din teritoriu/Este suprapopulare de urși

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita se arată și el nemulțumit de felul în care s-a intervenit și spune că nu este normal să nu poată lua o decizie pentru că trebuie să aștepte avizul autorităților de la București.

„Acest caz arată foarte clar că sistemul centralizat impus nu serveşte deloc rezolvarea urgenţă şi decentă a unor asemenea situaţii. Un urs rănit este periculos, iar în caz de pericol, nu este normal să aşteptăm avizul din Bucureşti, trebuie să avem dreptul să luăm decizia şi să intervenim la nivel local. Ne asumăm responsabilitatea necesară descentralizării în asemenea situaţii. Dar aici nu vorbim doar de pericolul reprezentat de ursul rănit, ci putem spune că ursul lovit practic a fost torturat o jumătate de zi, ceea ce iarăşi nu este normal, deci solicităm autorităţilor centrale o descentralizare urgentă. Îi mulţumesc şi pe această cale domnului ministru Costel Alexe pentru operativitate, dar totuşi cred că situaţia nu este normală”, a declarat Borboly Csaba, citat de Biroul de presă al CJ Harghita.

Contactat de mainnews.ro, Borboly Csaba acuză că ministrul Mediului nu cunoaște realitatea din teritoriu și că legile sunt ambigue, astfel că nu puteau lua o decizie fără avizul de la București.

„Legile sunt ambigue. Dacă cineva intervine se trezește cu dosar penal fără autorizație de extragere. Sunt cazuri. Numai cu autorizație se poate practica din păcate. Domnul ministrul nu cunoaște sistemul acesta birocratic și defectuos. Trebuie luate măsuri de prevenție, compensări și descentralizate. Ministerul nu vede realitatea din teritoriu. Este o suprapopulare de urși în Harghita. Cu multe conflicte și cu nepăsarea ministerului”, a spus președintele CJ Harghita.

sursa foto: Facebook

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *