Urgențele noului Guvern condus de Nicolae Ciucă, după 2 luni de criză politică
La finalul săptămânii, România ar urma să aibă un nou Guvern cu puteri depline, după mai mult de două luni și jumătate de criză politică. Rectificarea bugetară, pentru a asigura instituțiile publice cu bani suficienți pentru plata salariilor și a pensiilor, elaborarea bugetului pentru anul 2022 și primii pași pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt printre urgențele noului Executiv, condus de Nicolae Ciucă.
După o perioadă de o lună și jumătate de interimat, Guvernul condus de Florin Cîțu ar urma să își încheie mandatul odată cu votul de învestitură al noului Cabinet PSD-PNL, condus de Nicolae Ciucă, ce ar urma să fie programat pentru joi, 25 noiembrie.
Viitorul Executiv va putea emite ordonanțe sau ordonanțe de urgență și va putea iniția proiecte de lege, ceea ce, în perioada de interimat, nu puteau fi puse în practică, potrivit Constituției.
Rectificarea bugetară
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a publicat, luni, un document prin care arăta că instituția pe care a condus-o în ultimul an nu are banii necesari pentru plata pensiilor, a alocațiilor și a ajutoarelor acordate de Guvern, în contextul crizei din domeniul Energiei, pentru luna decembrie.
„Reiterăm rugămintea de a suplimenta cu suma de 2.829.001 mii de lei (2,8 miliarde de lei), în regim de urgență, bugetele gestionate de ministerul nostru, astfel încât, la data limită de 25 noiembrie, rectificarea bugetară, respectiv modalitatea prin care poate fi efectuată suplimentarea, să fie aprobată”, potrivit documentului postat de Raluca Turcan.
Săptămâna trecută, ministrul interimar al Sănătății susținea că 74.000 de angajați din domeniul Sănătății riscă să nu își primească salariul în luna decembrie, în lipsa unei rectificări bugetare.
„Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles că există, trebuie găsită soluţia juridică, legală, prin care acest lucru se rezolvă(…)Nu am depăşit o anumită limită după care nu poate fi gestionată, sau am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar am semnalat această problemă pentru că (…) trebuie să nu ajungem într-o asemenea situaţie”, spunea Cseke Attila, miercurea trecută.
Bugetul pentru anul 2022
O altă prioritate a Guvernului condus de Nicolae Ciucă va fi elaborarea bugetului pentru anul 2022. Social-democrații și liberalii au anunțat deja mai multe măsuri ce ar urma să aibă un impact bugetar de 3,6 miliarde de lei, printre care se regăsesc creșterea pensiilor, a alocațiilor și a salariilor.
„Va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS. De asemenea, se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550 de lei”, anunța Nicolae Ciucă, la finalul săptămânii trecute.
În schimb, ar urma să fie introdusă o nouă taxă, legată de impozitarea progresivă a averilor.
Președintele Klaus Iohannis sublinia, săptămâna trecută, nevoia unui buget ce ar trebui să fie un instrument esențial pentru implementarea unei concepții sănătoase pentru România.
„Aceasta trebuie gândită în jurul obiectivului de absorbție a fondurilor europene și ca programare bugetară multianuală în raport cu ceea ce ne-am propus în materie de finanțare europeană(…)În anii următori, avem de înfruntat provocarea cheie a capacității de implementare, atât a proiectelor de investiții, cât și a reformelor necesare”, a transmis Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului „Topul Național al Firmelor 2021 – Economia merge înainte”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României.
Primii pași pentru implementarea PNRR
Guvernul PSD-PNL, condus de Nicolae Ciucă, ar trebui să înceapă implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), întrucât Comisia Europeană va demara plata celor 3,6 miliarde de euro, sumă ce reprezintă prefinanțarea de 13%, din totalul de aproximativ 30 de miliarde de euro.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis în mai multe rânduri că și-ar dori să renegocieze reformele incluse în PNRR de Guvernul PNL-USR-UDMR, ceea ce ar duce la o întârziere a implementării planului.
„PNRR, așa cum a fost negociat, rămâne în picioare și sunt incluse toate reformele pe care noi le-am agreat cu Comisia Europeană, vor garanta o traiectorie a deficitului bugetar(…)Nu vor putea să fie modificate (n.r. reformele din PNRR), nimeni nu le va modifica, tot ceea ce am promis se va îndeplini”, spunea Florin Cîțu, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis de luni.
Primele fonduri din PNRR ar urma să ajungă în România la începutul lunii decembrie.
Certificatul verde pentru angajați
La finalul săptămânii trecute, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care se afla într-o vizită oficială în România, a subliniat importanța adoptării certificatului verde în țara noastră. Oficial CE a punctat că este nevoie de „curaj politic” pentru ca această măsură să fie implementată.
Deși există un proiect în acest sens pe masa deputaților, parlamentarii nu s-au pus de acord asupra formei finale a legii, astfel încât, în lipsa unui consens, un Guvern cu puteri depline ar avea instrumentele necesare pentru a adopta măsura.
Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/urgentele-noului-guvern-condus-de-nicolae-ciuca-dupa-2-luni-de-criza-politica/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: mainnews.ro/urgentele-noului-guvern-condus-de-nicolae-ciuca-dupa-2-luni-de-criza-politica/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: mainnews.ro/urgentele-noului-guvern-condus-de-nicolae-ciuca-dupa-2-luni-de-criza-politica/ […]