Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Oficial: Ministrul Câciu a propus în coaliție ca acciza la carburanți să fie redusă cu 50%

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 22 februarie 2022

UPDATE Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a confirmat marți, 22 februarie, că a propus în ședința coaliției ca acciza la carburanți să fie redusă cu 50%. Măsura a fost validată de liderii partidelor care formează coaliția de guvernare.

Potrivit oficialului, prețul la pompă va scădea cu peste un leu.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu.

Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii.

Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populația și firmele românești de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, a transmis ministrul Câciu, pe contul său de Facebook.

Știrea inițială

Liderii partidelor din coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, au ajuns la un acord, în ședința de marți, 22 februarie, pentru înjumătățirea accizei la carburanți, au declarat pentru Main News surse politice.

Astfel, potrivit surselor citate, acciza la carburanți va fi redusă cu 50%, pentru o perioadă de trei luni. Măsura ar urma să fie adoptată până la data de 1 aprilie.

Totodată, actualele măsuri din domeniul energiei, cum ar fi plafonarea preţului la energie, ar urma sa rămână in vigoare şi să se prelungească. Surse au mai declarat pentru Main News că guvernanții iau în calcul reglementarea prețurilor la energie pentru o perioadă de 6 luni, măsură ce ar urma să intre în vigoare începând din luna mai.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat luni, 21 februarie, că social-democrații vor propune, în următoarea ședință a coaliției, scăderea accizei la carburanți. Liderul Camerei Deputaților a explicat că a cerut deja o simulare de la ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Reducerea accizei ar putea aduce o scădere a prețului cu 1,2 lei, a detaliat Ciolacu.

„Eu am cerut ministrului Finanțelor o simulare cu ce înseamnă acciza la carburanți și cât e componenta din preț. A ajuns la 7 lei, ca și efect la scumpirea energiei. O intervenție pe o perioadă limitată. Cred că o înjumătățire a accizei va avea un efect benefic asupra inflației, fiindcă a doua mare problemă după scumpire este inflația. După simulările făcute de ministru ar scădea prețul cu 1,2 lei. Pentru o perioadă, vedem cât suportă bugetul de stat. Știm foarte bine că efectul la carburanți are un efect pe linie la celelalte produse”, a explicat liderul social-democraților.

Șeful PSD a precizat că marți, 22 februarie, va merge „cu cifrele și propunerile” în ședința coaliției.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *