Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


UPDATE: Ministerul Justiției va publica cele două rapoarte GRECO privind lupta anticorupție din România pe data de 9 iulie

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 4 iulie 2019 Etichete: , , ,

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunțat astăzi că va publica cele două rapoarte GRECO pe data de 9 iulie. 

„Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a comunicat oficial Secretariatului Executiv al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) decizia Guvernului României de a autoriza publicarea celor două rapoarte privind România: ‘Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc privind România’ şi ‘Raportul interimar de conformitate din cadrul rundei a patra de evaluare privind România'”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de MJ.

Rapoartele vor fi publicate simultan, în limba română şi limba engleză, pe paginile web ale Ministerului Justiţiei (www.just.ro), respectiv GRECO (www.coe.int/greco).

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul va publica raportul GRECO, după ce ministrul Justiției va stabili momentul în care acesta să apară în spațiul public. Grupul Statelor împotriva Corupției a făcut, în ultimul raport, o serie de recomandări referitoare la reformele justiţiei din România.

Executivul a avizat miercuri publicarea raportului GRECO. România este printre ţările cu cel mai mare număr de recomandări GRECO neimplementate sau implementate parțial.

„Guvernul a avizat publicarea raportului GRECO, pentru că , aşa cum a şi spus doamna prim-ministru, vom face demersurile necesare şi vom îndeplini toate procedurile pentru că Guvernul chiar este transparent în ceea ce priveşte relaţia cu partenerii noştri europeni pe acest segment”, a anunţat Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern.

„Procedural, de acum încolo ministrul Justiţiei va stabili împreună cu GRECO momentul în care va fi publicat, pentru sincronizare, să fie publciat şi în limba română şi în limba engleză în acelaşi timp. E o chestiune de zile presupun”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

GRECO va analiza dacă recomandările făcute anul trecut României au fost implementate. În raportul anual se analizează dacă măsurile împotriva corupției au fost aplicate.

Precedentul raport GRECO anual privind corupția a arătat că, în România, nicio recomandare nu a fost implementată de Legislativ. Raportul analizează măsurile pe care țările membre le-au luat, în 2018, în combaterea corupției.

„Corupţia are consecinţe devastatoare pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept. În general statele noastre membre au făcut progrese pentru a pune în practică măsuri de prevenire şi combatere a corupţiei, dar trebuie făcut mult mai mult. Recomandările GRECO nu sunt opţionale. Guvernele, parlamentarii şi alte autorităţi naţionale trebuie să-şi arate angajamentul în combaterea corupţiei prin implementarea integrală a recomandărilor GRECO”, a sdeclarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland pentru Mediafax.

Alături de România, printre țările cu cel mai mare număr de recomandări neimplementate sau implementate doar parţial sunt Polonia, Grecia, Turcia, Bosnia, Grecia, Armenia, Belgia, Macedonia de Nord, Serbia, Cipru și Portugalia.
Atât României cât și celorlalte țări vizate le este recomandat de către GRECO să grăbească procesul de implementare ale recomandărilor făcute. Cel mai mare nivel de conformare cu recomandările s-a înregistrat în legătură cu procurorii, de 45%, pentru parlamentari procentul fiind de 23%.

sursa foto: Ana Birchall/Facebook

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW