Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Luptă pentru funcții în PSD. CEx înainte de Congres. Marian Oprișan: statutul partidului trebuie modificat

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Situația din PSD este tensionată înaintea Congresului în care se va alege conducerea partidului.Viorica Dăncilă este principalul candidat la funcția de președinte PSD, însă în partid s-au format tabere care încearcă să limiteze susținerea pe care premierul a obținut-o după condamnarea lui Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă a făcut deja un prim pas către obținerea funcției: Codul administrativ, dedicat baronilor locali.

UPDATE Declarații politice înainte de CEx:

„Am fost împotriva acestui congres, am votat împotrivă, sigur, majoritatea, asta e democraţia, votul majoritar trebuie să îl ducem la capăt. Aşa cum ştiţi, mâine e congres. Eu voi fi prezent, dar nu votez”, a spus Stănescu înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebat ce candidat susţine la şefia partidului.

El a adăugat că membrii delegaţiei din Organizaţia PSD Olt vor vota după „cum le dictează propria conştiinţă”.

Marian Oprisan vrea ca statutul partidului să fie modificat, astfel încât secretarul general să fie ales de CEX. El susține astfel dorința Vioricăi Dăncilă, care nu și l-ar dori pe Codrin Ștefănescu.

„Noi si organizația Vrancea o susținem pe doamna Dăncilă. PSD a funcționat mult mai bine când secretarul  general au fost aleși în CEX. Trebuie să fie oameni implicați care să stea mereu la partid, să se ocupe mereu de partid. Dacă Congresul va decide acest lucru, așa se va face și vă spun eu că așa se va face. Cineva trebuie sa faca o propunere, mai multe organizatii, inclusiv eu voi face această propunere”, a declarat Marian Oprișan, înainte de CEX.

Întrebat dacă prin modificarea statutului nu sunt împiedicați ceilalți să candideze, Oprișan infirmă această posibilitate.

Daniel Florea, primar al Sectorului 5 și candidat la funcția de președinte executiv vrea ca funcțiile de conducere să fie alese în congres. Și el este în tabăra premierului, pe care o susține la șefia partidului.

Gabriel Zetea, lider PSD Maramureș o va susține pe Viorica Dăncilă. El spune însă că delegații maramureșeni la congres vor avea libertatea de a vota după propria conștiință.

„Eu cred ca dânsa va câștiga mâine. Eu personal o voi vota, la fel cum o vor face mulți alții. Unii colegi au adus în discuție revenirea la statutul din 2015, numirea secretarului general de președinte, dar fiind deja depuse candidaturile, nu cred… Eu nu voi susține o asemenea modificare a statutului (n.r referitor la alegerea secretarului general) . Nu e normal sa schimbam regulile acum, a precizat Zetea.

Ca și Marcel Ciolacu, Gabriel Zetea este convins că mulți dintre cei care și-au depus candidaturile vor renunța să mai intre în competiție.

Referitor la candidatura lui Eugen Teodorovici la prezidentiale, liderul PSD Maramureș a spus:

” Va fi o problema cu candidatura lui Teodorovi la prezidențiale dacă nu va câștiga funcția din partid”.

Mihai Fifor, purtător de cuvânt al PSD și membru al filialei din Arad, se poziționează și el în tabăra Vioricăi Dăncilă. Fifor postează pe pagina personală de Facebook mesajul șefului PSD Arad:

„PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului. „În urma discuţiilor purtate cu colegii noştri, am decis că o vom susţine pe doamna premier Viorica Dăncilă pentru un mandat de preşedinte al PSD. Sperăm că prin atitudinea şi ablităţile dânsei, să readucă Partidul Social Democrat acolo unde a fost nu de mult”, a declarat preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și șef al PSD Buzău, a declarat seara trecută că o susține pe Viorica Dăncilă. Ciolacu este convins că mulți dintre cei care și-au depus candidaturile se vor retrage. El nu a exclus posibilitatea existenței unor negocieri în acest sens.

Astăzi la prânz, cu o zi înainte de Congres, pesediștii se vor întâlni la ședința CEX  pentru a valida candidaturile la conducerea partidului. Întâlnirea se anunță a fi una cu scântei: surse politice au lansat zvonul că Viorica Dăncilă amenință cu demisia din funcția de premier dacă nu va obține șefia partidului, zvon infirmat de Mihai Fifor, purtătorul de cuvânt al PSD.

Cei mai aprigi contestatari ai Vioricăi Dăncilă sunt Liviu Pleșoianu si Codrin Ștefănescu care se tem că nu vor fi lăsați să candideze. Codrin Ștefănescu o acuza pe Dăncilă ca vrea să modifice statutul astfel încât funcția de secretar general să nu mai fie supusă la vot, ci aleasă de CEX. Pe de altă parte, Pleșoianu a lansat ideea că nu îi va fi validată candidatura pe motiv de vechime în partid.

Codrin Ștefănescu: „Nu vreau ca PSD să capituleze necondiționat, așa cum își doresc unii, nu vreau ca PSD să fraternizeze cu adversarii nemiloși, de ieri și de azi”.

„Sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă, astăzi, în PSD. Ni se impun direcții străine de ceea ce am făcut și am spus până acum. Ni se cere să uităm trecutul și să ne resetăm. Ni se cere să uităm de colegii noștri aflați și azi la anaghie. Ceea ce eu nu pot să accept! Nu vreau să uit de abuzurile inimaginabile la care au fost supuși colegii noștri din toată țara. Nu vreau să șterg din memorie anii în care am fost vânați și hăituiți de sus și până jos. Parlamentari, primari, președinți de consilii județene, consilieri județeni și locali, miniștrii, secretari de stat au fost vânați și umiliți pentru că au avut curaj să se bată pentru români sau pur și simplu pentru că au fost membri PSD”, a declarat Codrin Ștefănescu într-o scrisoare publică.

Cine sunt candidați la președinția PSD

Deși Viorica Dăncilă are cea mai mare susținere în partid, în cursa pentru șefia PSD s-au înscris și alți social-democrați.

Senatorul Șerban Nicolae este unul dintre cei care și-au depus candidatura. În ultimii ani, s-a remarcat prin inițiative privind justiția, a participat la modificarea legilor justiției, precum și prin discursuri împotriva abuzurilor. Recent, Nicolae a anunțat că intenționează să candideze la președinția României.

Deputatul Liviu Pleșoianu, un critic declarat al Vioricăi Dăncilă, vrea conducerea partidului, dar și președinția României. Surse politice spun că nu beneficiază de susținerea niciunei organizații a PSD.

Ecaterina Andronescu, ministru al Educației, a vizat tot timpul, încă de pe vremea lui Ion Iliescu, funcții de conducere în partid. De altfel, a fost unul dintre oponenții lui Liviu Dragnea, însă relația s-a ameliorat după ce i s-a propus preluarea ministerului Educației.

Alți candidați sunt Cătălin Stoichiță, fost consilier sector 5, finul lui Marian Vanghelie, și lie Rotaru, deputat de Botoșani.

Candidații pentru funcțiile de președinte executiv și secretar general

Alegeri vor fi și pentru funcția de președinte executiv al PSD. Pentru aceste posturi vor candida Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării, Daniel Florea, primar al Sectorului 5, Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor și Sorin Bota, deputat. Surse politice menționează că Viorica Dăncilă ar prefera să lucreze cu o echipă tânără, fiind o modalitatea de a schimba fața partidului.

Eugen Teodorovici este unul dintre cei care și-au anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, surse din partid precizând că ar fi susținut de premier.

Funcția de secretar general este dorită de șase social-democrați: Marius Dunca, Codrin Ștefănescu, fost secretar general în mandatul lui Liviu Dragnea, demis de Dăncilă, Gabriel Petrea, liderul TSD, deputat, Felix Stroe, lider PSD Constanța, Mihai Fifor, purtători de cuvând PSD și deputatul Rodica Nasar.

Surse politice spun că la CEx-ul de vineri se va discuta despre modificări al statut, una dintre schimbări vizând modalitatea de alegere a secretarului general al PSD. Acesta ar urma să fie ales într-un format mai restrâns, în CEx, la propunerea președintelui, și nu de Congres, ca în prezent. Astfel, șansele lui Codrin Ștefănescu ar fi limitate.

Președintele onorific al PSD, Ion Iliescu, a anunțat că nu va participa la congresul de sâmbătă.

Poziționări în PSD pentru susținerea Vioricăi Dăncilă:

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și șef al PSD Buzău, a declarat seara trecută că o susține pe Viorica Dăncilă. Ciolacu este convins că mulți dintre cei care și-au depus candidaturile se vor retrage. El nu a exclus posibilitatea existenței unor negocieri în acest sens.

Mihai Fifor, purtător de cuvânt al PSD și membru al filialei din Arad, se poziționează și el în tabăra Vioricăi Dăncilă. Fifor postează pe pagina personală de Facebook mesajul șefului PSD Arad:

„PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului. „În urma discuţiilor purtate cu colegii noştri, am decis că o vom susţine pe doamna premier Viorica Dăncilă pentru un mandat de preşedinte al PSD. Sperăm că prin atitudinea şi ablităţile dânsei, să readucă Partidul Social Democrat acolo unde a fost nu de mult”, a declarat preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW