Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


UPDATE FOTO Cei 15 români evacuați din Kabul au ajuns sâmbătă în țară

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 21 august 2021

UPDATE Avionul Forțelor Aeriene Române care a evacuat 15 cetățeni români și 4 cetățeni bulgari din Kabul, capitala Afganistanului, a ajuns sâmbătă, 21 august, la Baza Aeriană 90, în jurul orei 13:00, relatează News.ro.

Aceștia au fost întâmpinați de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ambasadorul Bulgariei la București și mai mulți reprezentanți ai Armatei.

Subliniez că Armata Română este în măsură ca în continuare să asigure sprijinul pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea şi apărarea cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei”, a declarat Nicolae Ciucă.

Redăm, în totalitate, mesajul președintelui Klaus Iohannis

„Salut revenirea în țară, astăzi, a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalți peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituțională.

Mulțumesc Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, serviciilor de informații și tuturor celor care au făcut posibilă repatrierea compatrioților noștri, care a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare.

Autoritățile române vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor români care încă se află în Afganistan și care doresc să fie repatriați, precum și a cetățenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situație vulnerabilă”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Inquam Photos / Sabin CirstoveanuInquam Photos / Sabin CirstoveanuInquam Photos / Sabin CirstoveanuInquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Știrea inițială

Ministerul de Externe (MAE) transmite că 15 români evacuați din Afganistan, alături de alți 4 cetățeni bulgari, vor ajunge în România în cursul zilei de sâmbătă, 21 august, fiind transportați cu aeronava Forțelor Aeriene Române. 

Mesajul MAE a fost preluat și de premierul Florin Cîțu, care a transmis că autoritățile continuă să țină legătura cu restul românilor care se află în Afganistan pentru a putea fi aduși acasă în siguranță.

Românii care au fost evacuați din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetățeni români și 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor”, a scris premierul, sâmbătă, pe Facebook.

În aeronava pusă la dispoziție de Ministerul Apărării se află 14 cetățeni români evacuați în cursul zilei de vineri, 20 august, de la Kabul. Aceștia erau angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan și s-au aflat până vineri dimineață la o bază militară din afara aeroportului.

Cel de-al 15-lea cetățean român ce va ajunge în România a fost preluat de la Islamabad, capitala Pakistanului, întrucât el a fost evacuat din Kabul în cursul zilei de joi, 19 august.

Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară (n.r. miercuri) a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie”, arată MAE.

MAE a precizat că un alt cetățean român, ce lucrează în Kabul pentru un program al Organizației Națiunilor Unite (ONU), nu a reușit să ajungă la aeroport pentru a putea fi preluat de aeronava care urmează să ajungă sâmbătă în țară.

Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport”, potrivit Ministerului de Externe.

Referitor la cetățenii afgani ce urmează să fie aduși în România din Kabul, MAE a dat asigurări că va continua să caute opțiuni de evacuare a acestora, întrucât nici ei nu au reușit să ajungă la aeroportul din capitala Afganistanului la timp pentru a putea fi preluați de aeronava MApN.

Este vorba de mai mulți studenți afgani care fie au primit burse de studiu în țară, fie sunt în cursul derulării programelor de studii, fie au primit aprobare pentru a începe studiile, jurnaliști sau foști colaboratori ai armatei care și-au exprimat dorința de a veni în România.

Pe 13 august, Ministerul Afacerilor Externe a adresat recomandarea cetățenilor români să părăsească de urgență Afganistanul, în condițiile în care la acea dată talibanii ocupaseră aproape cele mai importante orașe și căile de acces către capitala Kabul. Pe 15 august, talibanii au intrat în Kabul iar accesul către aeroport a devenit extrem de dificil, în condițiile în care doar câteva mii de militari americani se mai aflau în această țară.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW