Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


UPDATE: CSM a decis suspendarea din funcție a fostului procuror șef DNA Ploiesti, Lucian Onea/El a fost trimis în judecată de SIIJ

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 23 iulie 2019 Etichete: , , ,

UPDATE:

CSM a decis astăzi suspendarea din funcție a procurorului Lucian Onea, fost șef al DNA Ploiești. Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Secția Specială pentru Investigarea Magistraților l-a trimis în judecată pentru represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

CSM va decide astăzi dacă îl va suspenda din magistratură pe procurorul Lucian Onea care a fost trimis în judecată de Secția pentru Investigarea Magistraților.  El este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă. În același dosar mai este cercetat și procurorul Mircea Negulescu.

Lucian Onea este acum procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, însă, din cauza cercetărilor în care este implicat, are interdicția de a profesa. Pentru că SIJ l-a trimis în judecată, procedura spune ca trebuie să fie suspendat din magistratură.

Lucian Onea a solicitat, în această primăvară, Baroului Prahova, reînscrierea sa în Tabelul Avocaţilor pledanţi, imediat după ce a fost suspendat din profesie, ca urmare a inculpării sale. Atât Uniunea Naţională a Barourilor din România, cât şi Baroul Prahova, au respins cererea lui Lucian Onea, pe motive procedurale. S-a motivat că, deşi este suspendat din magistratură, Onea are, încă, statutul de procuror, astfel încât nu poate fi, în acelaşi timp, şi avocat. 

Dosarul procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu

Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost trimişi în judecată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Lucian Onea este acuzat de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii de la SIIJ susţin că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător (fostul deputat Vlad Cosma – n.r.) să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul.

De asemenea, Lucian Onea este acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.

Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea este acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.

„În rechizitoriu, se mai reţine că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”, se mai arată în comunicat.

 

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW