Friday, March 24, 2023
Jurnalism corect


Update: Atac sângeros la un spital de psihiatrie: Un pacient a omorât 4 bolnavi și a atac alți 9/ 3 persoane sunt în stare gravă/ Pintea a trimis Corpul de Control la Buzău/ Toți pacienții răniți au fost transferați la București

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 18 august 2019 Etichete: , , ,

Un pacient al spitalului de Psihiatrie Săpoca, din Buzău, a ucis patru bolnavi și a rănit pe alți nouă, folosindu-se de un stativ pentru perfuzii. Agresorul în vârstă de 38 de ani a fost internat la spitalul de psihiatrie cu sindromul de sevraj etilic.

„Agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul şi a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Ultima victimă care a fost rănită s-a trezit şi a reuşit să alerteze personalul medical”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Update/ Toți pacienții răniți au fost transferați la București

Toți pacienții care au fost atacați aseară, în Spitalul Săpoca, au fost transferați la mai multe spitale din Capitală. Dintre aceștia, unul este în stare foarte gravă și a fost internat la spitalul Floreasca din Capitală, unde a  fost intubat.

„In urma ultimelor decizii medicale, deoarece spitalul din Buzău nu are secție de neurochirurgiei, COSU a anunțat MS ca s- a decis transferul tuturor pacienților din Spitalul Județean Buzău, după cum urmează:

– 2 pacienți transferați la Floreasca Bucuresti

– alti 2 pacienți la Spitalul Sf. Pantelimon București

– 3 pacienți la Spitalul Bagdasar

– 2 pacienți la Spitalul Universitar”, transmite MS.

Agresorul nu a fost încă audiat

Agresorul nu a fost încă audiat. Acesta se află acum în custodia poliției, sub stricta supraveghere a oamenilor legii. Acestuia îi este administrat în continuare tratamentul la sediul spitalului de psihiatrie.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost înregistrat un dosar pentru omor calificat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, până în prezent au fost înregistrate patru decese, trei bărbaţi şi o femeie.

Pintea a trimis Corpul de Control la Buzău

Sorina Pintea a trimis de urgență Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău.

„Am cerut o verificare amănunţită şi rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijenţă, vom acţiona în consecinţă”, a transmis Sorina Pintea, citată într-un comunicat de presă.

În total au fost înregistrate 13 victime.

„Patru pacienţi au decedat (trei au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Judeţean Buzău), trei pacienţi sunt răniţi cu traumatisme cranio-cerebrale majore şi şase pacienţi au traumatisme cranio-cerebrale/faciale minore”, se arată în comunicatul Ministerului.

Sanitas Sapoca: Lupta noastră e dificilă

Sindicaliștii spitalului Sapoca acuză faptul că există un deficit al forței de muncă și că au semnalat problema la Ministerul Sănătății, însă „nimeni nu a luat nicio măsură”.

„Conducerea sindicatului Sanitas Sapoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care și au pierdut viata pacienții din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicala prioritara pentru noi a fost continua pentru deblocarea posturilor, deoarece numararul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuții intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil ca în weekend o asistenta, un instructor și o infirmiera sa rămână sa supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l- a sesizat de fiecare data în întâlnirile pe care le – am avut cu conducerea spitalului și memoriile către minister. A trebuit sa moara oameni pentru a fi crezuti. De asemeni, sporul de periculozitate de 75% pe care l- am avut ni s-a diminuat la 50%,motivand ca nu sunt bani. Sindicatul a acționat în instanta spitalul, a sesizat ITM-ul pentru condițiile precare în care lucram și speram ca cineva va lua decizii corecte pentru siguranța noastră cât și a pacientilor. Dragi colegi. Știu lupta noastră e dificila dar vom continua indiferent câte piedici ni se vor pune. Fiți calmi, uniți și împreună vom învinge!”, este mesajul Sanitas SPMS Sapoca, de pe Facebook.

Știrea inițială

Bărbatul suferea de sevraj etilic și a venit singur la spitalul de Psihiatrie din Buzău pentru a se interna. Nu se știe dacă acesta suferea și de alte afecțiuni psihiatrice.

Cadrele medicale au sesizat faptul că bărbatul respectiv a rănit mai mulți pacienți internați în spital. În total, patru persoane au murit și nouă au fost rănite, din care trei se află în stare foarte gravă.

Până să fie prins și imobilizat a existat o luptă între forțele de ordine și bărbat. Agresorul este acum în custodia poliției.

„În aceasta dimineața, în jurul orei 03.30, un echipaj de poliție, care se deplasase la o unitate medicală, în vederea internării unui buzoian, a imobilizat un bărbat ce se manifesta violent în curtea spitalului.

Patru dintre victime au decedat, iar alte 9 au fost transportate la Spitalul Județean pentru îngrijiri medicale.

În prezent, ancheta este în desfăsurare cercetările fiind coordonate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău”, potrivit IPJ Buzău.

Directorul spitalului: Salonul agresorului nu avea supraveghere sporită

Conform directorului spitalului, salonul în care agresorul a fost internat era supravegheat normal,

„În jurul orei 03:30, unul dintre pacienții internați și-a agresat colegii de salon și alte femei dintr-un alt salon, dintre care au murit trei la fața locului și unul la spital și a rănit încă nouă persoane, totul într-un episod psihotic. Pacientul era internat într-un salon cu regim normal. El nu era într-un sector cu supraveghere sporită.

Totul s-a petrecut în mai puțin de un minut. La momentul acela erau 2 muncitori pentru supraveghere periculoasă, 4 asistente”, a spus directorul spitalului, Viorica Mihalaşcu, la Antena 3.

Ministerul Sănătății transmite că „în tura din noaptea de sâmbătă spre duminică, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia au fost un medic şi şapte asistenţi, trei infirmiere şi doi muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoşi”.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW