Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


UPDATE: Ana Birchall: „Tensiunile continua și se agravează”/Discuții aprinse în interiorul CSM: numirea Adinei Florea ca șef al Secției Speciale se amână pentru a treia oară

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 1 iulie 2019 Etichete: , ,

UPDATE: CSM a amânat, astazi, pentru a treia oară, validarea Adinei Florea în funcția de procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. 

Discuții tensionate în ședința CSM de astăzi pe tema modului în care se organizează ședintele de plen. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a reproșat conducerii CSM lipsa de predictibilitate atât a datelor de organizare, dar și a subiectelor supuse dezbaterii.

„Tensiunile nu numai că continua, ci se agravează. Fac apel la presedintele CSM, în primul rând. Am un sentiment de mâhnirea, asa. Nu prea ințeleg tonalitatea asta de agresivitate. I-am zis si doamnei președinte că, pentru mine, colaborarea instituțională e firească, ne putem sfătui oricând, dar agresivitatea, a se spune altceva decât sunt lucrurile in realitate, asta nu pot accept”, a spus Ana Birchall.

Pentru că mai mulți membrii ai CSM au cerut anterior  amânarea dezbaterilor pentru numirea Adinei Florea ca șef al Secției Speciale pâna la publicarea raportului GRECO, Ministrul Justiției le-a comunicat ca raportul a fost tradus la minister și a fost transmis Guvernului care va decide când va fi dat publicității.

Tensiuni în ședința CSM

Mai mulți membri ai CSM cred că instituția se află sub un asalt mediatic și că se fac presiuni pentru luarea anumitor decizii.

„Să nu ne mai comportăm ca un organism care se supune altora. Să nu mai existe asocierea noastră cu interese politice”, susține Evelina Oprina, judecător, membru CSM.

Victor Alistar, reprezentant societatea civilă in CSM, este și el de aceeași părere.
„Există o acțiune concertată împotriva CSM. Nu sunt de acord cu condiționarea plenului.”

Pe de altă parte, membrii CSM care sunt acuzați că au boicotat ședința CSM acuză „dictatura majorității”:

„Nu este un boicot azi. Trebuie să discutăm între noi, sunt subiecte sensibile care ne preocupă pe toți. Dacă punem Piciorul în prag doar pentru că avem majoritate, noi ne putem ridica in picioare, acela e boicot. Noi v-am rugat când faceți ordinea de zi să ne consultați”, susține Mihai Bălan, judecător, membru CSM.

Înaintea ședinței CSM, președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a spus că dacă raportul GRECO recomandă desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ), ar trebui să existe ”discuții serioase” pe această temă.

Este pentru a treia oară când plenul CSM se întrunește având pe ordinea e zi numirea Adinei Florea. De două ori, plenul nu a avut majoritate, considerându-se că cei care nu au participat la ședință vor sa boicoteze numirea procurorului șef al SIIJ.

La ultima ședință șapte membri ai CSM au lipsit. Ei au cerut amânarea tuturor discuțiilor cu privire la SIIJ până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO, bazându-se pe informații din spațiul public potrivit cărora s-ar fi cerut desființarea SIIJ.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW