Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


UNJR acuză Guvernul PNL că a modificat statutul judecătorilor fără consultări: Ipocrizie din partea actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția / Interesul este pur electoral și populist

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 16 februarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) acuză Guvernul condus le Ludovic că, prin adoptarea OUG 23/2020, a modificat fără nicio consultare aspecte ce țin de statutul judecătorilor.  

„Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanță de urgență, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, sfidând voință a milioane de români care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul justiției”, transmite UNJR, printr-un comunicat de presă.

Printre cele 24 de ordonanțe adoptate de Guvern înainte să fie demis prin moțiune se numără și OUG 23/2020 au fost aduse modificări la statutul judecătorilor „prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are că efect atât o ingerință directă și fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât și încălcarea dreptului la un proces echitabil al părților”.

„Concret, prin OUG 23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice, Guvernul a decis că toate apelurile și recursurile în materia achizițiilor publice trebuie soluționate într-un anumit termen, iar “nerespectarea termenelor prevăzute de prezența lege ori a dispozițiilor cuprinse în prezența lege privind soluțiile ori măsurile ce pot fi dispuse de instanța constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii” (art. 68^1)”, conform sursei citate.

Acuzațiile aduse Guvernului Orban

UNJR transmite că Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat o OUG care „afectează grav statutul judecătorilor și independența acestora”, după ce liberalii au susținut referendumul pe justiție din 26 mai 2019

„Este stupefiant că, după Referendumul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, referendum susținut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere acesta nu are nici o șovăială în a adopta exact prin ordonanță de urgență norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor și independența acestora”, susțin membrii UNJR.

„Se demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția”

Magistrații membrii UNJR acuză Guvernul Orban de ipocrizie în ceea ce privește domeniul justiției.

„Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția, interesul față de această fiind, în realitate, unul pur electoral și populist. Astfel, după ce a clamat neobosit din opoziție necesitatea dezbaterilor și “consultărilor reale” pe modificările legislative privind justiția, actualul partid de guvernământ aduce modificări tocmai statutului judecătorilor, prin ordonanță de urgență, adoptată în miezul nopții, fără consultări și fără avizele necesare”, se mai menționează în sursa citată.

„Independența judecătorului de caz, încălcată brutal”

Conform UNJR, prin această ordonanță independența judecătorului de caz este brutal încălcată. În plus de asta, se încalcă și dreptul la un proces echitabil al părților, potrivit magistraților.

„Dincolo de această, UNJR subliniază că modificările aduse sunt deosebit de grave și pe fondul reglementării. Astfel, dispoziția nou adoptată este pur și simplu stupefiantă prin modul brutal în care încalcă independența judecătorului de caz, care va trebui să soluționeze cauza nu în funcție modul în care apreciază cu privire, spre exemplu, la necesitatea și utilitatea unui probatoriu, ci în funcție de termenul maxim stabilit de Guvern, sub amenințarea sancționării sale.

Mai grav, o astfel de dispoziție încalcă dreptul la un proces echitabil al părților care, obligate să își dovedească pretențiile, pot fi puse în situația de a nu avea efectiv timpul necesar să o și facă. Nici un Guvern post-comunist nu și-a permis până acum o intruziune atât de vădită în actul de judecată și să sfideze într-un asemenea mod dreptul părților la un proces echitabil”, se arată în documentul citat.

UNJR mai susține că Guvernul pune presiune asupra judecătorilor care se ocupă de cauze care vizează achiziții publice.

„Mai mult, această abatere disciplinară este special stabilită pentru judecătorii ce judecă cauzele privind achiziții publice, presiunea pusă de Guvern asupra acestora fiind fără precedent. Niciodată în istoria post-comunistă nu au existat abateri dedicate judecătorilor specializați într-un anumit tip de cauze. De asemenea, aceste modificări au fost adoptate în lipsa avizului CSM, ceea ce încalcă legea de funcționare a CSM”, se mai arat în comunicat.

În final, UNJR  subliniază că „adoptarea unei noi abateri disciplinare pentru judecători fără minime consultări cu cei vizați, fără dezbateri publice, prin ordonanță de urgență, reflectă totalul dispreț al actualului Guvern față de muncă judecătorilor și lipsa oricărei preocupări pentru calitatea actului de justiție”.

„În consecință, UNJR condamnă modificarea abuzivă a statutului judecătorilor de către Guvernul Orban prin ordonanță de urgență, motiv pentru care va solicită Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea textului art. 68 ind. 1 introdus în Legea nr. 101/2016 prin art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020”, potrivit UNJR.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW