Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Universitatea din București cere limitarea numărului de mandate pentru rectori

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 octombrie 2022 Etichete: ,

Rectorii ar trebui să poată deţine cel mult două mandate, însumând maximum 8 ani, atât timp cât aceştia sunt desemnaţi prin vot universal, aşa cum se întâmplă şi cu preşedintele ţării, au transmis reprezentanții Universității din București.

„Universitatea din Bucureşti consideră că orice universitate publică modernă trebuie să fie organizată şi să funcţioneze ca o democraţie a egalilor, în care puterea este administrată colectiv şi nu poate fi confiscată de o singură persoană căreia i-a fost încredinţată conducerea doar temporar de către comunitatea academică. Ca atare, Universitatea din Bucureşti a stipulat clar, fără echivoc, în propria cartă, că ‘o persoană nu poate fi rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora şi de circumstanţele în care s-au produs aceste întreruperi’”, se arată în comunicatul Universităţii din Bucureşti.

Reprezentanții Universității  susțin că există riscul ca un rector cu peste trei mandate să cumuleze un grad ridicat de influență, afectând astfel procesele din cadrul instituției.

„Apelul la autonomia universitară, un principiu fundamental al funcţionării universităţilor în statele democratice în stabilirea numărului de mandate, ridică negreşit problema gradului de influenţă, control şi autoritate pe care un rector aflat la trei sau peste trei mandate îl are asupra comunităţii academice şi a forurilor de decizie colectivă, precum Senatul universitar. Modelele autoritare şi discreţionare de control al votului, al reprezentanţilor la congrese de alegeri şi foruri de conducere şi decizie, iar în final al partidelor politice au fost prea vizibile social în ultimele decenii pentru a nu crea reala îngrijorare că pot fi preluate din politică şi în universităţile din România”, se explică în comunicatul citat.

Ideea este susținută și de ULBS

La rândul lor, reprezentanții Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu au transmis joi, 7 octombrie, că două mandate sunt suficiente pentru orice rector, ca să îşi pună în practică viziunea de conducere.

„Referitor la dezbaterea publică din ultima vreme, cu privire la numărul maxim de mandate de rector pe care o persoană le va putea ocupa într-o universitate din România, potrivit noii Legi a Învăţământului Superior, echipa de management a Universităţii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu (rectorul, preşedintele Senatului, prorectorii şi directorul CSUD) a dezbătut această problemă şi susţine în unanimitate că, în conformitate cu normele şi tradiţiile culturii democratice, unei persoane ar trebui să i se permită să ocupe maxim două mandate în funcţia de rector”, arată Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Guvernul nu este de acord

În Parlament există un proiect de lege de modificare a Legii educației, inițiat în anul 2019 de USR, care vizează democratizarea mediului academic, prin limitarea numărului de mandate pentru rectori la două și prin introducerea obligației ca și decanii să fie aleși prin vot, nu să fie numiți de rectori.

Potrivit EduPedu.ro, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a emis însă aviz negativ privind această propunere, susținând că numărul mandatelor rectorilor este stabilit în Cartea universitară.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW