Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Universitatea care i-a acordat lui Cumpanasu titlul de doctor honoris causa, controlată de ruși/ Rectorul, acuzat că este agent FSB

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 18 octombrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Universitatea care i-a acordat lui Alexandru Cumpănașu titlul de doctor honorius causa este controversată în Ucraina, presa relatând că este controlată de ruși. Volodymyr Kazaryan a ajuns în atenția presei ucrainene după ce site-ul „Jurnaliști împotriva corupției” a publicat un articol intitulat „Poate un agent FSB să conducă universitățile naționale? Scrisoare deschisă către ministrul Educației”. Kazaryan este rector al Universității Naționale Taurida, aceași universitate care i-a acordat candidatului român la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu, titlu de doctor onorfic (doctor honoris causa) pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”.

Presa: Rectorul universității, omul rușilor

Volodymyr Kazarin a fost vicepremier în Crimeea în perioada 2001-2005 și guvernator la Sevastopol în perioada 2006-2010. Potrivit jurnaliștilor ucraineni, Kazarin ar fi acceptat voluntar să primească cetățenie rusă, în ciuda faptului că dubla-cetățenie nu este acceptată în Ucraina și s-a angajat în slujba autorităților ruse care au ocupat Crimeea.

“Aflat pe lista „noilor cetățeni ruși”, (pașaport nr. 07 14092257, emis la 6 aprilie 2014 de către Serviciul Federal de Migrație al Federației Ruse) devine, după un an și jumătate de activitate în slujba rușilor, nimeni altul decât Rectorul Universității Naționale Taurida V. I. Vernadsky, strămutată la Kiev”, scriu jurnaliștii ucrainieni.

Presa ucraineană mai notează că, în calitate de președinte al Consiliului de specialitate, Kazarin a fost implicat, în decembrie 2014, în apărarea cetățenilor ruși care ar fi încălcat ordinul de trecere a frontierei de stat cu Ucraina.

Înainte de anexarea Crimeei, Volodymyr Kazarin a condus Departamentul de Limbă și Literatură Rusă la Universitatea Națională Taurida.

La un an după anexarea Crimeei, în 2015, Kazarin a demisionat pe motiv că nu a obținut atestatul de specialitate, potrivit afirmațiilor propriilor colegi, citate de presa ucraineană.

Jurnaliști: Diplomele emise după 2014 de Universitatea Taurida sunt nule

Presa îl mai acuză pe rectorul Kazarin că a aprobat acordarea de diplome și titluri științifice nule, emise de Universitatea Taurida.

“Crimeea a fost ocupată în data de 20 februarie 2014, iar la data de 8 august 2014, toate formularele și ștampilele Universității Naționale Taurida erau deja la dispoziția Universității Federale Crimeea, nou înființate chiar în baza ei, în urma suspendării activității și acreditărilor specifice de către Ministerul Educației și Științei din Ucraina. Așadar cine a aprobat acordarea diplomelor și titlurilor științifice, în numele Universității Naționale Taurida V. I. VERNADSKY, pentru solicitanții care și-au susținut disertațiile în perioada 22-29 decembrie 2014 ? Ministrul Educației, Kazarin sau FSB?”, scrie presa locală.

Mai mult, rectorul ar fi tipărit și emis formulare universitare false, în numele Universității Taurida.

„Potrivit opiniei unui reprezentant al profesorilor doctori în științe din Ucraina, Kazarin Volodymyr Pavlovich, abuzând de poziția sa oficială, ar fi tipărit și emis formulare universitare false, în pofida încetării acreditărilor Universității în urma ocupării Crimeei, încălcând ordinele Ministerului Educației și Științei din Ucraina (vezi Ordinul nr. 1/9-508 din 1 octombrie 2014)”, scriu jurnaliștii.

Conform sursei citate, toate documentele emise de către instituțiile de stat ucrainene după 1 decembrie 2014 sunt considerate nule.

„Nu sunt respectate dispozițiile Consiliului de Miniștrii al Ucrainei din 7 noiembrie 2014 nr. 595, conform căruia sunt considerate nule toate documentele emise de către instituțiile de stat ucrainene după 1 decembrie 2014 și sunt încălcate în mod grosier cerințele Ministerului Educației și Științei din Ucraina privind organizarea lucrărilor Consiliului de Disertație, potrivit căruia susținerea disertațiilor trebuie organizată pe teritoriul controlat de Ucraina, nu pe teritoriul ocupat. În vederea obținerii de beneficii ilegale prin falsificarea așa-numitei susțineri a disertațiilor în Consiliul de specialitate din 22-29 decembrie 2014, a fost organizat un grup infracțional. În septembrie-octombrie 2014, când bunurile și documentele Universității Naționale de Stat Taurida V. I. Vernadsky, situate pe teritoriul Ucrainei, au trecut sub controlul ocupanților din Federația Rusă, s-au semnalat nereguli privind formulare false, cu ștampile false și informații neadevărate referitoare la locul de muncă al solicitanților și conducătorilor științifici”, scriu cei de la pero.org.ua.

Taurida Academy, preluată de ruși

Potrivit site-ului universității, Vernadsky Taurida National University este în topul primelor 10 din Ucraina. Fondată în 1918, aceasta a devenit parte a Universității Federale din Crimea sub numele de „Taurida Academy”, în 2014, după anexarea peninsulei.

Abia în 2016 a fost inaugurat noul sediu al universității la Kiev, unde se află și astăzi.

Chiar dacă universitatea fondată în 1918 nu mai există în Crimeea, fiind preluată de către ruși, aceștia se folosesc în continuare de numele instituției, noua universitatea având numele de Taurida National V.I.Vernadsky University, cu sediul în Simferopol.

Alexandru Cumpănașu, titlu de doctor onorific primit de la Universitatea Taurida

Alexandru Cumpănașu susține că a primit un titlu de doctor onorfic (doctor honoris causa) de la o universitate din Ucraina. Conform documentului postat pe Facebook, universitatea care i-a acordat titlul este Taurida National V.I.Vernadsky University. Candidatul la prezidențiale spune că i s-a atribuit această distincție pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”.

Cumpănașu a postat distincția după ce s-a aflat că acesta urmează un program de master la o universitate din Elveția fără a avea studiile de licență finalizate.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW