Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană propune eliminarea tuturor taxelor la importurile din Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 aprilie 2022

Comisia Europeană a propus miercuri, 27 aprilie, suspendarea pentru un an de zile a taxelor de import pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană. Propunerea reprezintă un gest de sprijin fără precedent pentru o țară aflată în război.

Această măsură de anvergură este menită să contribuie la stimularea exporturilor Ucrainei către UE. Ea va contribui la ameliorarea situației dificile a producătorilor și exportatorilor ucraineni în fața invaziei militare a Rusiei, potrivit unui comunicat al CE.

„Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei afectează grav economia ucraineană. Am purtat discuții cu președintele Zelenski cu privire la modalitățile de sprijinire a economiei, dincolo de asistența macrofinanciară și de subvențiile pe care le acordăm. Amândoi suntem de acord cu privire la importanța critică a unei suspendări rapide și ample a taxelor de import pentru a stimula economia Ucrainei. Măsura pe care o luăm astăzi răspunde acestui apel. Acesta va facilita în mare măsură exportul de produse industriale și agricole ucrainene către UE. Continuăm să fim alături de Ucraina în aceste vremuri dificile”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

La rândul său, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că UE nu a mai oferit niciodată până acum astfel de măsuri de liberalizare a comerțului și a evocat amploarea lor fără precedent.

„Încă de la începutul agresiunii Rusiei, UE a acordat prioritate importanței menținerii economiei Ucrainei – care este esențială atât pentru a o ajuta să câștige acest război, cât și pentru a se pune pe picioare după război. Aceste măsuri vor ajuta în mod direct producătorii și exportatorii ucraineni. Ele vor injecta încredere în economia ucraineană și vor transmite un semnal puternic că UE va face tot ceea ce este necesar pentru a ajuta Ucraina în momentele dificile”, a punctat el.

Pe lângă faptul că a dus la pierderi tragice de vieți omenești și la strămutarea în masă a civililor nevinovați din Ucraina, agresiunea militară rusă are un impact devastator asupra economiei Ucrainei și asupra capacității acesteia de a face comerț cu restul lumii, din cauza impactului grav asupra capacității sale de producție și a rutelor sale vitale de export. În acest context dificil, UE dorește să facă tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina să își mențină poziția comercială cu restul lumii și să își aprofundeze în continuare relațiile comerciale cu UE.

De asemenea, UE ia deja măsuri pentru a facilita transportul terestru de mărfuri, pentru a contribui la scoaterea produselor ucrainene din țară. De exemplu, Comisia a început deja să liberalizeze condițiile pentru șoferii de camion ucraineni care transportă mărfuri între Ucraina și UE, precum și să faciliteze tranzitul și utilizarea infrastructurii UE pentru a canaliza exporturile ucrainene către țările terțe.

Aceste măsuri vor adăuga flexibilitatea și certitudinea de care producătorii ucraineni au mare nevoie, conchide sursa citată.

Propunerea trebuie acum să fie examinată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *