Ungaria, primul stat UE sancționat financiar pentru corupție sistemică
Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit, în seara zilei de luni, 11 decembrie, să aprobe Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei în valoare de 5,8 miliarde de euro, în timp ce suma de 7,5 miliarde de euro din banii pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune a Budapestei propusă pentru a fi înghețată din cauza riscurilor de corupție a fost redusă la 6,3 miliarde de euro, transmite publicația maghiară Nepszava.
În cadrul reuniunii, reprezentantul Ungariei a fost de acord să susțină împrumutul comun pentru ajutorarea Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro.
La începutul lunii decembrie, presa internațională relata că Ungaria a blocat prin veto împrumutul pentru Ucraina, dar prim-ministrul maghiar Viktor Orban a catalogat informați drept „fake news”.
Acordul politic, care a fost negociat de diplomați de rang înalt, ar trebui să fie aprobat de către UE în cursul acestei săptămâni prin procedură scrisă, adică fără dezbatere.
Toate țările, cu excepția Ungariei, au fost de acord să continue procedura privind statul de drept cu sancțiuni financiare.
În conformitate cu procedura statului de drept, mai puțin de o treime din fondurile de coeziune pe care Ungaria le va primi în perioada 2021-2027 vor rămâne indisponibile până când se vor obține rezultate tangibile în combaterea fraudei, a abuzurilor și a neregulilor legate de banii UE, mai notează sursa citată.
Din punctul de vedere al Ungariei, acordul înseamnă că țara poate primi ajutorul de 5,8 miliarde de euro pentru redresare post-emergență dacă îndeplinește criteriile de accesare a acestuia, scrie și hvg.hu.
Amintim că, pe 30 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului Uniunii Europene înghețarea a 7,5 miliarde de euro din banii pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune a Budapestei.
„În vreme ce un număr de reforme au fost făcute sau sunt în curs de implementare, Ungaria a eșuat în a implementa adecvat aspecte centrale ale celor 17 măsuri remediale necesare care au fost agreate în cadrul mecanismului general de condiționalitate până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum s-a angajat statul. Acestea sunt legate în particular de eficiența nou înființatei Autorități de Integritate și de procedura pentru evaluarea judiciară a deciziilor de anchetare”, se arată într-un comunicat de presă al CE.
Ungaria s-a angajat să implementeze cele 17 măsuri remediale, împreună cu alte reforme privind statul de drept care sunt legate de independența justiției, ca un set clar definit de 27 de „super jaloane”.
Sursa foto: Facebook / Orbán Viktor
Comentarii