Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Ungaria: Hackerii ruși ar fi furat date valoroase din calculatoarele Ministerului de Externe

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 mai 2024 Etichete: , , ,

Un raport intern obținut de publicația InsightHungary,444.hu dezvăluie operațiuni de hacking rusesc de amploare care vizează Ministerul de Externe al Ungariei. Redactat de șeful agenției de informații pentru semnale din Ungaria în septembrie 2021, documentul expune infiltrarea cu succes a hackerilor ruși. În ciuda declarațiilor oficiale care minimizează gravitatea breșei, raportul indică o mușamalizare sistematică din partea guvernului Orban.

„Au fost compromise serviciul Directory, serviciul de e-mail, serviciul de server de fișiere, un număr nespecificat de stații de lucru ale utilizatorilor, inclusiv conturile de administrator cu cele mai înalte privilegii, care deservesc sistemele Ministerului Afacerilor Externe și se ocupă de identificarea utilizatorilor și de gestionarea privilegiilor. Numărul total de stații de lucru și servere afectate a fost de peste 4 000 și, respectiv, 930”, se arată în raport. „Atacurile recente au fost atribuite APT 28 (rus, GRU) și APT 29 (rus, FSB v. SVR) prin intermediul atributelor de atac.” (Abrevierea APT se referă la „amenințare persistentă avansată”. Această denumire este dată grupurilor de hackeri, de obicei de stat sau sponsorizate de stat), potrivit jurnaliștilor din Ungaria.

În urmă cu doi ani, Direkt36 a relatat despre o breșă de securitate în care actori de stat ruși au pătruns în rețeaua Ministerului de Externe al Ungariei, inclusiv într-o rețea securizată pentru transmiterea de informații clasificate. În ciuda atacurilor cibernetice recurente din ultimul deceniu, guvernul Orban nu ar fi reușit să le contracareze eficient, deși atât ministerul, cât și politicienii Fidesz au negat inițial acuzațiile.

Recent, prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a angajat într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, discutând în principal despre diverse elemente ale relațiilor ungaro-ucrainene, inclusiv despre problema războiului și a păcii. Zelenski a evidențiat coordonarea în ceea ce privește rezolvarea problemelor bilaterale și aspirațiile de integrare a Ucrainei în UE, exprimându-și încrederea în beneficiile unei aderări rapide a Ucrainei la UE.

În ciuda faptului că nu au mai desfășurat o întâlnire bilaterală în persoană de ceva timp, Orban și Zelenski continuă discuțiile diplomatice.

„Am coordonat următorii pași pentru a rezolva întreaga gamă de probleme bilaterale într-o manieră reciproc avantajoasă. Am discutat, de asemenea, despre integrarea Ucrainei în UE.”, adăugând că au abordat și aspirațiile Ucrainei de aderare la UE. „Sunt convins că aderarea rapidă a Ucrainei la UE va fi în beneficiul ambelor noastre state”, a remarcat Zelenski pe X.

Ungaria plănuiește să înființeze un centru de informații militare în Ciad, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul aliaților din UE și NATO că această facilitate ar putea promova interesele rusești, relatează publicația de investigații VSquare. Citând un oficial guvernamental din Europa Centrală, raportul sugerează că obiectivele declarate ale Ungariei de „combatere a terorismului și control al migrației” în națiunea africană sunt doar o fațadă.

„De la moartea lui Prigozhin și de la dezintegrarea grupului Wagner, Rusia a pierdut o parte din influența în Africa. Ne temem că acest centru de informații militare ungar ar putea servi potențial intereselor rusești”, a declarat oficialul. Sursa a adăugat că figuri de la Kremlin, precum Serghei Lavrov, trimisul proeminent al Rusiei în Africa, ar fi putut încuraja acțiunile Ungariei.

Potrivit publicației, reprezentanții NATO și UE au informat VSquare că misiunea ungară nu a fost coordonată cu NATO, UE sau ONU. Publicația de investigații Direkt36 a raportat că un apartament de lux în Dubai, în valoare de peste un miliard de forinți maghiari, a fost cumpărat de o companie legată de Ádám Matolcsy, fiul guvernatorului băncii centrale György Matolcsy. Apartamentul, situat în cartierul de lux One at Palm Jumeirah, a fost achiziționat de Future Holding Limited, asociată cu Ádám Matolcsy și fosta sa soție. Tranzacția a fost probabil facilitată de Tímea Matolcsy, iar datele care au scăpat indică o reducere de 40% din prețul de achiziție al apartamentului, estimat la aproape 2 miliarde de forinți maghiari.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW