Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Ungaria a anunțat că va plăti în ruble importurile de gaze din Federația Rusă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 aprilie 2022

Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat miercuri seară, 27 aprilie, că țara pe care o reprezintă va plăti în ruble gazul rusesc, așa cum a cerut Vladimir Putin, relatează CNN.

85% din livrările de gaz provin din Rusia, iar 65% din livrările de petrol provin din Rusia. De ce? Din cauza infrastructurii. Nu ne distrăm, nu noi am ales această situație”, a spus Péter Szijjártó la CNN.

Ministrul ungar de Externe a mai precizat că nu există alternative sau rute pe care să le folosească pentru a opri importurile de gaz și petrol din Federația Rusă în următorii ani.

Schema de plată lansată de Vladimir Putin, ca răspuns la sancțiunile Occidentului, obligă importatorii de energie să își deschidă două conturi diferite la Gazprombank – unul în valută și celălalt în ruble. Livrările vor fi, ulterior, plătite în valută, iar Gazprombank va face conversia în ruble.

În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, un document publicat săptămâna trecută de forul continental susținea că „este posibil” ca statele să plătească gazul în ruble fără să intre în conflict cu legile Uniunii Europene.

Context

Gazprom a început să pună în aplicare decretul prezidenţial privind plata în ruble pentru livrările de gaze, astfel că, începând de miercuri, nu va mai furniza gaze în Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări din Uniunea Europeană au refuzat să plătească în ruble.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat miercuri, 27 aprilie, decizia Gazprom și a acuzat Federația Rusă de șantaj.

Este nejustificată și inacceptabilă. Demonstrează că nimeni nu se poate baza pe Federația Rusă drept livrator de gaz. Suntem pregătiți pentru acest scenariu”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

În schimb, Kremlinul respinge acuzațiile de șantaj. „Nu este vorba de șantaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe, citat de CNN.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW