Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


Unde plănuiesc autoritățile să amplaseze reactoarele modulare, construite de firma americană NuScale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2021

Reactoarele modulare mici (SMR), construite de firma americană NuScale, ar putea fi amplasate în zona termocentralelor care urmează să fie închise, a spus președintele Consiliului de Administrație al companiei Nuclearelectrica, Teodor Chirica, precizând că, în acest moment, sunt în derulare mai multe studii în acest sens. 

Aceste amplasamente sunt în studiu, este o acțiune care, începută de un an de zile, printr-un grant din Statele Unite, o firmă din România evaluează amplasamentele potențiale. Hai să vedem ce termocentrale se închid: Sunt Deva, Turceni, Rovinari, poate Paroșeni,  dar vorbesc total nedocumentat. Poate Oradea. Nu avem elementele să punem degetul pe un amplasament”, a declarat Teodor Chirica, președintele CA al Nuclearelectrica, la emisiunea Referendum de la TVR1.

Președintele CA al Nuclearelectrica a precizat că, la modul general, autoritățile plănuiesc să amplaseze reactoarele modulare mici în zona termocentralelor care se vor dezafecta.

La ora actuală, nu avem toate elementele și le construim împreună cu americanii(…)Nu răsturnăm cu lopata, un proiect ca ăsta se construiește în timp(…)Alegerea unui amplasament, trebuie să ținem cont de seismicitate, structura geologică, populație”, a explicat președintele CA al Nuclearelectrica.

Context

Acordul de Cooperare cu Statele Unite ale Americii pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România a fost semnat joi, 4 noiembrie. Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a precizat că țara noastră va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică.

România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică! Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră. Cosmin Ghiță – CEO SNN și John L. Hopkins – CEO – NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.

Drept urmare, țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curate, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est! Este un nou pas pe care l-am făcut pentru a întări parteneriatul strategic dintre România și SUA!”, a scris Popescu pe contul său de Facebook joi, 4 noiembrie.

Amintim că președintele SUA, Joe Biden, și președintele Klaus Iohannis au anunțat marți, 2 noiembrie, decizia de amplasare în România a unei centrale nucleare modulare de mici dimensiuni, după cum precizase anterior Casa Albă într-un comunicat de presă.

Acordul comercial va include o centrală nucleară cu 12 module proiectate de compania americană NuScale Power. Potrivit Casei Albe, parteneriatul va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în România și SUA, iar pe măsură ce înțelegerea evoluează, ar putea fi create până la 30.000 de locuri de muncă în cele două state.

Conform sursei citate, implementarea tehnologiei SMR va contribui important la un sector energetic decarbonizat și un viitor net zero.

Sursă foto: Nuscale / Youtube

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW