Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Un virus care se propagă prin SMS afectează utilizatorii Android din România. Avertismentul experților în securitate cibernetică

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 17 ianuarie 2022

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat luni, 17 ianuarie, că, în ultimele săptămâni, a depistat un tip de înșelătorie cibernetică ce începe să afecteze utilizatori din România. Atacatorii, ce susțin că ar fi reprezentanți ai unor firme de curierat, trimit un SMS cu un link care, odată accesat, afectează dispozitivele care rulează sistemul de operare Android.

În spatele acestui mesaj se află o tentativă de atac tip phishing, o încercare a atacatorilor de a extrage date sensibile de la utilizatori. Acest atac conține și o componentă de răspândire de malware, care se activează în momentul în care mediul de pe care se face click este unul cu sistem de operare Android”, se arată într-un comunicat transmis de DNSC.

Mesajele sunt create în așa fel încât să pară că vin de la un serviciu de curierat și furnizează un link pentru instalarea aplicației de urmărire a comenzilor. Odată ce utilizatorul de Android accesează link-ul, dispozitivul instalează o variantă de virus denumită Flubot.

Această variantă de malware pentru terminalele mobile are rolul explicit de a extrage credențiale de acces de pe dispozitive, cu focus pe detalii financiar-bancare. Pentru toate celelalte cazuri, în care utilizatorii folosesc alte sisteme de operare, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri care găzduiesc campanii de tip scam. În plus, pentru răspândirea rapidă către alte potențiale victime, FluBot obține accesul la contactele din telefonul victimei, cărora le trimite același mesaj menționat”, explică specialiștii în securitate cibernetică.

De cele mai multe ori, atacatorii pot trimite mesaje cu alte texte care să însoțească link-ul virusat.

(Exemplu de mesaj virusat, primit de redacția Main News)

Cum ne putem proteja de acest tip de amenințare online

  • „Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;
  • Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;
  • Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;
  • Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);
  • Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;
  • Actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat;
  • Utilizați o soluție de securitate (antivirus) pe dispozitiv
  • Dacă realizați că ați căzut victimă acestui tip de atac evitați cu orice preț autentificarea pe conturi fără a realiza o resetare din fabrică a dispozitivului sau recuperarea datelor dintr-un backup creat după instalarea aplicației malițioase”, sunt măsurile indicate de DNSC.

Sursă foto: theconversation.com

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW