Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Un test de sânge ar putea depista cancerul cu patru ani înainte ca simptomele să apară

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 26 iulie 2020 Etichete: , ,

Cercetătorii chinezi susțin că există un test de sânge non-invaziv poate depista cancerul cu patru ani înaintea primelor simptome.

Testul se numește PanSeer și ar trebui să detecteaze cancerul la 95% dintre persoanele care nu au simptome, conform The Guardian.

Conform oamenilor de știință, testul nu prezice practic apariția acestei boli, ci mai degrabă detectează excrescenţele canceroase care nu provoacă simptome.

Testul de sânge ar fi depistat cancerul la 88% dintre participanţii la studiu care au fost deja diagnosticaţi şi la 95% dintre participanţii care nu au fost diagnosticaţi cu cancer, însă ulterior au continuat să dezvolte boala.

Studiul s-a bazat pe un număr mic de cazuri. Această examinare nu poate identifica concret tipul de cancer, scrie Mediafax.

„Am demonstrat că cinci tipuri de cancer pot fi depistate printr-un test de sânge bazat pe metilare ADN, cu patru ani înainte de diagnostic”, a scris echipa de cercetători în revista Nature Communications.

Astfel de teste sunt cunoscute sub numele de „biopsii lichide”. Nu este primul studiu care a raportat rezultate pozitive pentru depistarea timpurie a cancerului printr-un test de sânge.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW