Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un proiect de lege care acordă autonomie Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaților/ Dăncilă: Senatul trebuie să repare această oribilă greșeală

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2020 Etichete: , ,

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, proiectul de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, inițiativă legislativă depusă de deputații UDMR înainte de Crăciun. Propunerea va intra în dezbaterea senatorilor, care sunt for decizional în cazul acesta.

Proiectul de lege a primit avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen și, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

Conform proiectului,  Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliu de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

Totodată, potrivit proiectului,  Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliu Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliu Orășenesc, Consiliu Municipal și primar.

Inițiativa legislativă mai spune că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.

Inițiativa legislativă va intra în dezbaterea Senatului și nu poate fi adoptată tacit de camera decizională, fiindcă regulamentul comun al Parlamentului dar și Constituția impune dezbaterea și votul de către cel puțin o cameră.

În urma adoptării tacite de către Camera Deputaților a respectivului proiect, au apărut și criticile, chiar de fostul premier, Viorica Dăncilă, care susține că este o chestiune extrem de gravă și un „afront la adresa suveranității statului român”.

„Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea, chiar și tacită, a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci și inconștiență politică. Senatul e acum dator să repare această oribilă greșeală”, consideră Viorica Dăncilă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW