Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un producător polonez, câștigător la licitația pentru achiziția a 62 de trenuri electrice regionale

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2023

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a desemnat luni, 30 octombrie, compania PESA, (Polonia) câștigătoarea licitației pentru achiziția a 62 de trenuri electrice regionale. 

Valoarea achiziției este estimată între 3,2 și 4,1 milioane lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat. Dacă cealaltă firmă participantă, Alstom, nu depune contestație sau instanța va respinge o astfel de cerere, ARF va putea încheia contractul cu producătorul polonez. Termenul de livrare este de 3 ani și 6 luni.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară se chinuie de încă din anul 2019 să achiziționeze rame electrice regionale pe baza unei finanțări europene. Prima licitație a fost în final anulată, după ce ARF a eșuat în mai multe rânduri să-i elimine pe chinezii de la CRRC.

Lansată în mai 2022, noua procedură presupune achiziția a 62 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rute suburbane și regionale, precum şi a serviciilor accesorii privind: mentenanţa și reparațiile, instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor software, transportul, asigurarea, punerea în funcţiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie. Ramele achiziţionate vor fi distribuite tuturor operatorilor feroviari de călători, inclusiv celor privați.

Pe unde vor circula noile trenuri

Contractul de are prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Noile trenuri trenuri vor circula pe rutele București N – Ploiești S – Adjud, Iași – Pașcani – Suceava, Bacău – Pașcani, Brașov – Gheorgheni, Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin – Cluj – Bistrița, București N – Ploiești V – Brașov, București N – Roșiori, București N – București Obor/Fundulea și Constanța – Fetești.

PESA a câștigat și licitația pentru 20 de trenuri  inter-regionale

În urmă cu mai bine de o lună, producătorul polonez a fost desemnat de ARF câștigător și la licitația pentru achiziția a 20 de trenuri electrice inter-regionale, achiziție estimată între 1,2 și 2,3 miliarde lei, fără TVA. Cu toate acestea, contractul nu a putut fi încheiat, după ce Alstom a contestat decizia la CNSC.

Finanțarea acestui proiect este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Comentarii