Un nou termen pentru finalizare lucrărilor la Cazinoul din Constanța
Deși conform termenului inițial ar fi trebuit finalizată încă de anul trecut, reabilitarea Cazinoului din Constanța nu va fi gata mai devreme de luna mai 2024, în condițiile în care este nevoie de lucrări suplimentare față de cele prevăzute în contractul inițial. Anunțul a fost făcut luni, 10 iulie, de ministrul dezvoltării, Adrian Veștea.
„Din câte vedem cu toţii, este într-un progres destul de bun pe vechiul contract. Urmează ca o parte din lucrările care au reieşit în urma proiectului şi după constatările făcute în momentul implementării acestor lucrări, urmează să fie realizate în urma unei proceduri de achiziţie care, de altfel, este în derulare. Compania Naţională de Investiţii va face tot ceea ce stă în putere ca acest obiectiv să fie redat cât se poate de repede publicului. Înţeleg că anul viitor, începând cu luna aprilie, mai cel târziu fiindcă lucrările suplimentare se vor întinde până în luna mai, vom avea un obiectiv care va fi finalizat şi care va fi pus la dispoziţia tuturor celor care fie sunt din Constanţa, fie vor vizita Constanţa, fiindcă înţeleg că va fi şi un muzeu la subsol şi vor fi o serie de spaţii destinată diverselor activităţi”, a mai declarat Adrian Veştea.
Clădire emblematică pentru Constanța
Construit în 1910, Cazinoul din Constanţa a devenit un reper al ţărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.
Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde. Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise.