Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Un nou protest al angajaților din Sănătate la sediile Ministerelor Sănătății și Ministerelor Muncii / Motivul, majorarea salariilor cu doar 15%

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 21 februarie 2024 Etichete: , , ,

Un nou protest al angajaților din Sănătate va avea loc joi la sediile Ministerelor Sănătății și Ministerelor Muncii. Motivul protestului este dat de majorarea salariilor din sănătate cu doar 15%, majorare pe care sindicaliștii o consideră infimă și că ar acoperi doar parțial inflația. 

Conform comunicatului oficial transmis de Federația „Solidaritatea Sanitară”, reprezentanții sindicatului anunță că vor continua protestele, deoarece creșterile salariale scad, de fapt, veniturile salariale reale. Guvernul a crescut salariile cu 15%, creștere de care sindicaliștii susțin că că este doar o acoperire parțială a inflației. Potrivit acestora, „a discuta despre o creștere salarială înseamnă a discuta despre creșterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de „creștere” salarială care nu îndeplinește această condiție menține status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale”.

Programul protestelor de joi

  • joi, 22 februarie 2024, la ora 12.00-13.30 – Ministerul Sănătății
  • joi, 22 februarie 2024, la ora 13.30-15.00 – Ministerul Muncii

Sindicaliștii din Sănătate au desfășurat acțiuni de protest de luni bune, iar acum anunță că protestele de joi vor fi ultimele de dinaintea grevei generale care va avea loc pe 11 martie, de Ziua Națională a Personalului Medical, în Piața Victoriei. În prealabil, va avea loc și „protestul din pauza de masă” de joia viitoare, 29.02.2024.

Cum explică statisticile salariale angajații din Sănătate

Angajații din Sănătate susțin că, potrivit datelor oficiale,

inflația în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Dacă din valoarea inflației scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. În consecință, la momentul final al creșterilor salariale angajații din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34% raportat la inflația de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%”. 

Potrivit acestora, Guvernul propune o majorare salarială de bază care are ca efect „sărăcirea angajaților din sănătate” și care nu indexează veniturile salariale.

„Calculele demonstrează că indexarea veniturilor salariale cu rata inflației necesită o creștere suplimentară a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% (sau o creștere cu cca. 25% pentru întregul an 2024). Abia ceea ce depășește acest nivel ar reprezenta o creștere a veniturilor salariale reale. Doar prin intermediul unei creșteri salariale poate fi asigurată recompensarea echitabilă pentru toți angajații, inclusiv pentru profesioniștii care participă la asigurarea permanenței serviciilor medicale (în mod direct sau prin contribuția la funcționarea unităților)”, se încheie comunicatul oficial al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW