Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Un nou pas pentru proiectul reactoarelor nucleare modulare în România

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2022 Etichete: , ,

Nuclearelectrica și Nova Power & Gas au lansat marți, 27 septembrie, RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare nucleare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.

Jose W. Fernandez, subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie și Mediu al SUA, și ministrul energiei, Virgil Popescu, au asistat la ceremonia de semnare a Declarației Acționarilor.

Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA va dezvolta prima centrală electrică NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești. Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemul energetic national al viitorului.

„Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată și rentabilă, aducând în același timp, multiple beneficii comunității locale. Având ca cele mai înalte obiective independența energetică și securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici in implementarea celor mai inalte standarde de securitate nucleara si productivitate si performanta, așa cum este si centrala CNE Cernavoda, de peste 25 ani”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Autoritățile speră că prin această investiție vor fi generate peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte beneficii comunității locale.

Nuclearelectrica și Nova – participații egale

Conform Profit.ro, terenul unde urmează să fie amplasate reactoarele modulare se află în proprietatea Nova Power&Gas (NPG), parte a grupului E-INFRA, deținut de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu. Aceștia intenționau inițial să construiască mai multe centrale pe gaz și solare la Doicești, însă au intrat în parteneriat cu Nuclearelectrica după debutul căutărilor companiei de stat românești pentru cel mai bun loc de amplasare a SMR.

Potrivit aceleași surse, Nuclearelectrica și Nova Power & Gas vor deține la noua companie, cel puțin într-o primă etapă, participații egale, de câte 50%.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW