Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Un nou dosar penal pentru Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 9 septembrie 2019 Etichete: , ,

Procurorii DNA au cerut, luni, începerea urmăririi penale, într-un nou dosar, pentru Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, pe care îl acuză de abuz în serviciu în formă continuată. 

Astfel, procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2014, în calitatea avută, Constantinescu a dispus ilegal „mai multe acte legate de angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor privind acordarea finanțării nerambursabile din fonduri publice în favoarea unei asociații sportive din județul Constanța”, se precizează în comunicatul DNA.

Anchetatorii estimează că prejudiciul în acest dosar este de peste 2.000.000 de lei în dauna bugetului județului Constanța concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asociația respectivă.

Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat, pe data de 11 iulie 2019, la 10 ani de închisoare cu executare. În acest dosar, Constantinescu este acuzat că a autorizat plăţi nelegale şi a prejudiciat instituţia cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei.

Fostul președinte al CJ Constanța execută deja o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoar după contopirea celor două condamnări definitive primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Nicușor Constantinescu mai are și alte dosare pe rolul instanțelor de judecată, unele aflându-se in faza de fond.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană care, anterior, a deținut o funcție de conducere în cadrul Consiliului Județean Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu (privind bugetul propriu al județului) care decurgeau din funcția publică deținută, persoana respectivă a îndeplinit, prin încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, mai multe acte legate de angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor privind acordarea finanțării nerambursabile din fonduri publice în favoarea unei asociații sportive din județul Constanța.
Prin aceste demersuri a fost produs un prejudiciu în valoare de 2.000.000 lei în dauna bugetului județului Constanța concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asociația respectivă.
Suspectului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW