Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un nou angajament pentru întărirea cooperării dintre UE și NATO. Ce a transmis ministrul Bogdan Aurescu

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Uniunea Europeană (UE) și Alianța Nord-Atlantică (NATO) au transmis, într-o declarație comună adoptată marți, 10 ianuarie, că, întrucât „securitatea și stabilitatea euro-atlantice se află într-un punct critic”, cele două organizații își vor întări cooperarea pentru a face față interferențelor actorilor străini în politicile statelor membre, pentru o mai bună protejare a infrastructurii critice, dar și pentru a adresa implicațiile de securitate aduse de schimbările climatice.

După cum este subliniat în Conceptul Strategic NATO și în Compasul Strategic al UE, ne aflăm într-un punct critic pentru securitatea și stabilitatea euro-atlantice, fiind mai important ca oricând să demonstrăm importanța legăturilor transatlantice și să facem apel pentru o cooperare mai apropiată între NATO și UE”, se arată în declarația comună adoptată marți.

Declarația adoptată marți vorbește și despre războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, amintind că „violează dreptul internațional și principiile Cartei ONU”, că „subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală” și că „a exacerbat crizele alimentare și energetice, afectând miliarde de oameni de pe glob”.

Totodată, aliații și statele membre UE au condamnat „în cei mai puternici termeni posibili agresiunea Rusiei” și a cerut armatei lui Vladimir Putin să se retragă din țara vecină. Totodată, UE și NATO au reiterat că susțin dreptul Ucrainei la auto-apărare și la alegerea propriului destin.

La rândul ei, China este un alt stat menționat în declarația comună a celor două organisme. UE și NATO denunță un „comportament asertiv” al statului condus de Xi Jinping și arată că politicile adoptate în prezent reprezintă „provocări” pentru lumea euro-atlantică.

Actorii autoritari ne pun la încercare interesele, valorile și principiile democratice, folosindu-se de mai multe planuri – politic, economic, tehnologic și militar(…)Conflictul continuu, fragilitatea și instabilitatea în zona europeană ne subminează securitatea și le oferă competitorilor strategici, dar și teroriștilor, un teren fertil pentru a obține influență, a ne destabiliza societățile și reprezintă o amenințare pentru securitatea noastră”, potrivit sursei citate.

Astfel, se arată în declarația comună UE-NATO, Alianța și organismul european își vor întări cooperarea pentru a avea un răspuns solidar în fața „competiției geostrategice în creștere, problemelor de reziliență, tehnologiilor disruptive, implicațiilor de securitate aduse de schimbările climatice, manipulării și interferenței actorilor străini în politica internă”, dar și pentru a întări infrastructura cheie.

Totodată, UE și NATO subliniază că, în ultimii ani, au ajuns la rezultate „tangibile” în contracararea amenințărilor hibride și cibernetice sau cooperarea operațională, ce include problemele maritime, mobilitatea militară, industria de apărare, contra-terorismul și participarea comună la exerciții.

Reacția Ministerului român de Externe

Ministerul de Externe a salutat semnarea celei de-a treia Declarații comune NATO-UE, despre care susține că întărește parteneriatul strategic dintre cele două organizații „în spiritul valorilor comune și al angajamentului pentru promovarea libertății, păcii și securității economice”.

Totodată, MAE mai notează că demersul celor două organizații este „un mesaj de substanță privind atașamentul NATO și UE față de valorile spiritului democratic”.

România a fost unul dintre cei mai activi susținători ai adâncirii cooperării dintre cele două organizații, subliniind la toate nivelurile politice semnificația strategică a adoptării celei de-a treia Declarații Comune NATO-UE, în contextul actual de securitate.

România salută mesajul de unitate și complementaritate a eforturilor pe care noua Declarație le promovează. Relevanța practică a domeniilor abordate în Declarație corespunde gradului ridicat de complexitate al mediului de securitate contemporan, contribuind la consolidarea rolului NATO în asigurarea apărării colective a membrilor săi și a Parteneriatului Transatlantic.

România va continua să aibă o contribuție de substanță la implementarea noilor priorități și direcții de acțiune pe care Declarația comună le avansează, în spiritul complementarității și sinergiei eforturilor celor două organizații”, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW