Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Un manager de spital se plânge că pacienții vindecați de coronavirus refuză să doneze plasmă: Unii nu recunosc că au avut boala

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 24 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, se plânge de faptul că majoritatea pacienților care au suferit de Covid-19 și care s-au vindecat refuză să doneze plasmă.  

„Ceea ce am aflat de la Centrul de transfuzii sanguine este că sunt foarte mulţi pacienţi vindecaţi care sunt contactaţi de către ei în vederea donării de plasmă şi, din păcate, marea lor majoritate refuză. Unii dintre ei, am înţeles, chiar nu recunosc că au avut boala. Recoltarea de plasmă întâmpină probleme, pentru că pacienţii vindecaţi nu sunt, din păcate, cooperanţi”, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, Gabriel Lazany, citat de Agerpres.În acelaşi timp, managerul unităţii spitaliceşti spune că eficienţa oricărui tratament aplicat pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă este „destul de redusă”, fiind înregistrate decese la jumătate dintre cei care ajung să fie internaţi la Terapie Intensivă.

Conform managerului spitalului, rata de deces în rândul pacienților internați la Terapie Intensivă este de 50%.

„Noi lucrăm pe protocoalele care sunt elaborate de Ministerul Sănătăţii, şi nu pe cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ceea ce MS întocmeşte ca protocol medical de tratament este transmis şi aplicat de către toate spitalele din România. S-a administrat şi plasmă convalescentă, am făcut şi tratament cu ozonoterapie, dar, din păcate, eficienţa oricărui tratament la pacienţii gravi este destul de redusă. Rata decesului în Terapie Intensivă e undeva la 50%”, a afirmat Gabriel Lazany.

În total, în județul Bistrița s-au vindecat de coronavirus 74 de cetățeni. Dintre aceștia, doar 10 au donat plasmă, conform directorului Centrului de transfuzii sanguine Bistriţa, Adina Beudean.

Cei mai mulţi pacienţi au venit de pe Valea Someşului. (…) Din păcate, răspândirea virusului este destul de rapidă şi vedeţi că, nemaiavând nicio restricţie, contactele şi circulaţia populaţiei sunt la nivelul întregului judeţ şi nu ştii de unde poţi contracta. Este deja o sarcină dificilă şi pentru Direcţia de Sănătate Publică, de a mai face anchete epidemiologice, pentru că efectiv nu ştii cu cine ai mai intrat în contact„, a mai spus Gabriel Lazany.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • What efforts or initiatives has the hospital undertaken to raise awareness among recovered COVID-19 patients about the importance of donating plasma? Visit us Telkom University

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW