Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Un fost șef al controlorilor STB, numit director general al Portului Constanța

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 februarie 2024

Consiliul de Administrație al Portului Constanța a decis vineri, 9 februarie, numirea lui Mihai Teodorescu în funcția de director general, după ce Florin Vizan și-a prezentat demisia. El este unul dintre cei care au semnat în mod ilegal contractul pentru achiziția a 100 de troleibuze de către Primăria Capitalei.

De profesie inginer agronom, Teodorescu a fost, între 2012 și 2017, șef al Biroului de controlori din cadrul RATB, actuala Societate de Transport București. Odată cu ajungerea Gabrielei Firea cariera sa a cunoscut o ascensiune fulminantă. În 2017, a preluat funcția de director comercial al STB, după care, în septembrie 2018, a ajuns director al Direcției de transport din cadrul Primăriei Capitalei, dar și președinte al Consiliului de Administrație al companiei municipale Eco Igienizare.

Ilegalități la achizițiile de troleibuze și tramvaie

De numele său se leagă două achiziții extrem de controversate, derulate Primăriei Capitalei. Prima dintre acestea pentru achiziția a 100 de tramvaie a fost atribuită inițial unei firme din Turcia, Durmazlar, cu toate că oferta nu era conformă. Constructorul arădean Astra Vagoane a atacat și a avut câștig de cauză la CNSC. În ciuda deciziei instanței, acceptată până și de Durmazlar, primăria s-a transformat în avocatul turcilor și a mers la Curtea de Apel București. Tot Astra a câștigat, iar în final contractul avea să fie semnat de Nicușor Dan.

Un caz mult mai flagrant s-a întâmplat la licitația pentru achiziția a 100 de troleibuze. Tot cu girul Direcției de transport conduse de Teodorescu, Primăria Capitalei a semnat contractul în mod ilegal, în 2020, tot cu o firmă din Turcia, Bozankaya. Mainnews.ro a dezvăluit în exclusivitate la acel moment faptul că Bozankaya prezentase la licitație licența unui autobuz electric, ceea ce ar fi trebuit să atragă după sine descalificarea. Ulterior, au intervenit și inspectorii Curții de Conturi, care au remarcat la rândul lor ilegalitatea, iar Gabriela Firea a reziliat contractul în ultimele zile de mandat. Conform informațiilor noastre, cazul era în și în atenția procurorilor DNA, însă artizanii încheierii acestui contract au scăpat pentru că în final nu s-a produs niciun prejudiciu material.

Sinecură peste sinecură

Mihai Teodorescu avea să mai stea până anul 2022 în funcția de director al Direcției de transporturi din PMB, atunci când fost numit director executiv al Portului Constanța. Tot în același an, el și-a completat veniturile și de la Metrorex, unde a fost numit membru în Consiliul de Administrație.

În 2023, după ce printr-o mișcare de forță PNL a preluat controlul asupra Consiliului de Administrație al STB, el avea să fie numit membru în acest organism.

Noul director al Portului Constanța deține, alături de soție, angajată SRI, o vilă în județul Ilfov și un teren de 1000 mp. Pe numele său are și un apartament în București. Are două autoturisme: Audi și Hyundai. În urmă cu doi a moștenit în jur de 27.000 de euro și a împrumutat unei persoane suma de 15.500 de euro. Are în conturi în jur de 37.000 de euro și are o datorie de circa 13.000 de euro

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW