Stirile zilei

Un important preot ortodox îl critică pe Călin Georgescu: „Discurs ezoteric, new age-ist, de guru sectar”

Discurul public al lui Călin Georgescu nu are absolut nicio legătură cu ortodoxia, fiind bazat pe un curent pseudo-spiritual denumit „new age”, a explicat preotul creștin-ortodox, Sorin Bute.

„Până nu demult toate mediile creștine tunau împotriva masoneriei şi a New Age-ului – noul păgânism. Acum, puși în fața unui exemplu concret (în fapt, a unui cuplu, pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură), în fața unor personaje cu un evident discurs ezoteric, new age-ist, de guru sectar, se găsesc câțiva creștini care-i diminuează gravitatea afirmațiilor (le mângâie îngăduitor: năzbâtii) și îl urmează ca pe un guru, unii promovându-l chiar electoral, fără să verifice cu mai multă atenție cât de fantasmagorică e lumea lui imaginară. Când tensiunea momentului se va fi risipit, iar creștinii și teologii vor începe să gândească la rece, familia aceasta va rămâne doar un exemplu în manualul de apologetică: „dragi studenți, ca să înțelegeți mai bine ce este acest curent pseudo-spiritual, new age, și să vedeți că adepții lui nu rămân doar în lumea lor imaginară, ci uneori invadează spațiul realității, vă voi povesti despre acest cuplu”, a explicat preotul Sorin Bute.

Ce este „New Age”

Potrivit lui Wilhelm Dancă, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, New Age (Noua Eră, Era Vărsătorului) este un ansamblu de practici unite într-o viziune a umanizării globale, holistice. Acestea se grupează în jurul a trei preocupări principale: 1) o nouă „psihologie”, care propune terapii multiple și tehnici de lărgire a conștiinței (gândire pozitivă, dinamică mentală); 2) ezoterismul, care cuprinde astrologia, vizionarismul, diferite forme de spiritism și comunicarea cu lumea de dincolo sau cu Cosmosul; 3) religiile orientale, cu împrumuturi despre tehnicile de meditație și credința în reîncarnare din hinduism, budism, taoism.

New Age este, arată profesorul Dancă, o formă de revenire a gnosticismului (formă superioară de cunoaștere), un curent ezoteric pe care Biserica creștină, de la Sfântul Irineu de Lyon (130-202) încoace, îl combate pentru că se opune în mod radical învățăturii creștine.

Similitudinile dintre gnosticism și New Age sunt la nivel de doctrină, de structură și de forme de exprimare/simbolizare, explică Wilhelm Dancă. Iată câteva analogii: conștiința ecologică din New Age și conștiința spirituală gnostică; revolta profundă față de rău, care se traduce prin respingerea culturii dominante (sistemele filosofice din antichitate / cultura științifică occidentală și religiile tradiționale)

Trăsătura specific gnostică din New Age este promisiunea auto-mântuirii prin tehnici spirituale. Guru controlează etapele evoluției spirituale. Nu există erori, pentru că toate experiențele negative ajută creșterea spirituală.
Creștinismul nu oferă rețete ezoterice de mântuire, nici tehnici de concentrare psihică, nici efort de conștiință colectivă pentru mântuirea vreunui individ. Credința creștină susține că singura cale de mântuire este Isus Christos, care s-a întrupat, „s-a făcut om, pentru noi și a noastră mântuire”, cum spunem în Crez.

Potrivit profesorului de teologie, New Age nu valorifică istoria, moartea și învierea lui Hristos, iertarea păcatelor, harul și mântuirea prin Domnul Christos. New Age nu este atrasă de harul lui Christos, de aceea nu este o religie creștină. New Age promovează o religiozitate bazată pe imanența lui Dumnezeu în natură, încurajează un irenism fără frontiere, dezvoltă analogii poetice între știință și mistică, susține sincretismul religios.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articole Recomandate

Back to top button