Sunday, August 9, 2020
Jurnalism corect


Un gardian de la Penitenciarul Bacău a fost condamnat la închisoare pentru că lua șpagă de la deținuți

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 27 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Un gardian șef de la Penitenciarul Bacău a fost condamnat în primă instanță la patru ani și 11 luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat că lua șpagă în bani sau în obiecte de la deținuți pentru a le face diverse favoruri.

În același dosar a fost condamnată și iubita agentului pentru că ea ar fi fost cea care primea de la rudele deținuților șpaga. Inculpații și-au recunoscut faptele. Decizia de condamnare la detenție nu este definitivă și poate fi contestată.

Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de camătă (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de trei trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. (…) Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa de trei ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de un an şi 11 luni închisoare reprezentând o treime din cuantumul total al pedepselor mai mici, în final inculpatul Duţu Vasile având de executat pedeapsa rezultantă de patru ani şi 11 luni închisoare”, se arată în sentința citată de Mediafax.

Agentul ar fi perceput o “taxă” de 200 de euro pentru o zi de permisie pentru deținuți. În schimbul sumei gardianul promitea că va interveni în comisia penitenciarului pentru o decizie favorabilă în cazul unui deținut. Gardianul cerea 1 000 de euro pentru a introduce în penitenciar un telefon mobil.

„Inculpatul a solicitat suma de 1.000 euro pentru introducerea unui telefon mobil în Penitenciarul Bacău, suma totală de 2.000 euro fiind primită de inculpat de la martorul M.G. în data de 16.03.2019, împreună cu o cantitate de băuturi alcoolice, activitatea infracţională fiind surprinsă în flagrant de organele de urmărire penală”, se mai arată în motivarea instanţei.

Înafară de bani, agentul de poliție mai primea de la rudele deținuților vin, mâncare, electrocasnice sau încălțăminte. Pentru trei zile de permisie, gardianul ar fi cerut un cuptor cu microunde și suma de 600 de euro.

„A solicitat în mod direct de la o persoană privată de libertate suma de 600 euro pentru a-l propune pentru permisia de trei zile (preţul cerut fiind de 200 euro pentru o zi), propunerea fiind efectuată la începutul lunii februarie 2019, banii fiind primiţi de inculpat indirect, prin intermediul concubinei sale”, conform motivării.

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW