Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Un fost ministru croat, arestat de Parchetul European / Procurorii anchetează o achiziție de 2 milioane de euro

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 11 noiembrie 2021

Un fost ministru croat a fost arestat, la solicitarea Parchetului European (EPPO), alături de alte trei persoane, într-un dosar de trafic de influență și abuz în serviciu, a informat joi, 11 noiembrie, EPPO.

EPPO a urmărit achiziția publică a unui software, desfășurată între anii 2017 și 2018, în valoare de 2 milioane de euro, bani primiți din fonduri europene. Achiziția a fost derulată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Agenția pentru finanțarea programelor şi proiectelor europene (SAFU).

Concret, fostul ministru croat ar fi atribuit contractul pentru dezvoltarea software-ului unei firme locale fără a demara procedurile legale de achiziții publice. În plus, s-ar fi folosit de influența pe care o avea pe lângă directorul SAFU pentru a se asigura că Agenția nu va interveni în procedura de atribuire.

Directorul SAFU le-ar fi cerut apoi subalternilor să fie indulgenți și să nu afirme în mod explicit, în rapoartele întocmite în baza achiziției, că procedura a fost demarată încălcând legea.

„În octombrie 2017, Comisia de Stat pentru Supravegherea Procedurilor de Achiziții Publice din Croația a anulat procedura de achiziție publică din cauza încălcării legii privind achizițiile public, doar că fostul ministru și unul dintre suspecți au continuat, în 2018, să ia măsuri pentru atribuirea contractului către firmele unuia dintre suspecți”, potrivit comunicatului transmis de EPPO.

Ulterior, ministerul ar fi încheiat contractul cu firma unui alt om de afaceri, apropiat al celui care câștigase inițial contractul, pentru suma de 1,73 de milioane de euro, deși procurorii europeni arată că valoarea software-ului era de aproximativ 265.000 de euro.

Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene și al Republicii Croația se ridică la 1,8 milioane de euro.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW