Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Un europarlamentar PSD cere Comisiei Europene să emită urgent o opinie cu privire la Guvernul României

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Dan Nica, liderul delegației române din cadrul Grupului S&D din Parlamentul European (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților), a spus, miercuri, după demiterea cabinetului Orban, că va cere din partea Comisiei Europene să emită urgent o opinie cu privire la Guvernul EPP din România. 

„Reiterez, pe această cale, rugămintea, în numele tuturor forțelor democrate din România, adresată președintei von der Leyen, de a emite urgent o opinie a Comisiei Europene cu privire la aceste practici ale actualului guvern EPP din România”, transmite Dan Nica.

Europarlamentarul susține că Guvernul condus de Ludovic Orban a sfidat cetățenii României și ai Europei prin ultimele măsuri adoptate.

„Acest guvern a sfidat cetățenii României și ai Europei deopotrivă, nu doar prin asumarea răspunderii pe 7 acte legislative cheie în ultimele 3 luni, ci și prin adoptarea anti-democratică, într-o singură noapte, a 56 de acte legislative, 25 de ordonanțe de urgență și 31 de decizii, în pofida deciziei Curții Constituționale și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Acestea acoperă o gamă largă de domenii, cu impact direct asupra vieții cetățenilor – de la privatizarea sistemului sanitar și a celui de urgență, la bugetul de stat și, nu în ultimul rând, schimbarea structurală a sistemului electoral al țării”, a mai spus Dan Nica.

De asemenea, președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia, susține că prin faptul că Guvernul PNL și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru proiectul de lege care schimbă legislația electorală, Executivul s-a poziționat împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția.

”Încercarea acestui guvern de a schimba legea electorală în asemenea grabă nu doar că este împotriva deciziei Curții Constituționale a României, conform căreia un minimum de 6 luni sunt necesare pentru schimbarea legislației electorale, ci este și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește practicile electorale, aceasta stipulând că schimbările se pot face cu minim un an înaintea alegerilor. Mai îngrijorător este faptul că ieri, într-o ședință de guvern care a durat mai mult de opt ore, guvernul domnului Orban a adoptat o serie de acte legislative, creând, astfel, un record nedemocratic nemaiîntâlnit. Cetățenii români nu merită acest lucru. Sper că forțele politice din Parlamentul României să găsească o modalitate de a aduce stabilitate și de a reintra pe calea reformelor democratice, aliniate valorilor Uniunii Europene”, a declarat Iratxe Garcia.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW