Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Un director general din cadrul Primăriei București și un primar din Dâmbovița au fost trimiși în judecată de procurorii DNA

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 11 martie 2024 Etichete: , , ,

Procurorii DNA au dispus astăzi trimiterea în judecată a 7 inculpați pentru infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și altele. Printre inculpați se numără un director general, la data faptelor, din cadrul Primăriei București, dar și un primar din Dâmbovița, pe numele lor Picu Emanuel Victor și Matei Gheorghiță.

Picu Emanuel Victor, fost director general al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei București a fost trimis în judecată astăzi de către procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

Matei Gheorghiță, primar al comunei Șelaru din județul Dâmbovița, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual (trei fapte) și uz de fals.

Pe lângă cei doi, alți angajați ai Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei București și secretarul general al primăriei din comuna Șelaru, respectiv Radu Mariana și Dragne Emilian Petre, au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

Alți doi inculpați, Ț.S.D și Ț.V., au fost trimiți în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului oficial,

 la începutul anului 2021, inculpata Ț.V., soția inculpatului Ț.S.D., a ocupat funcția de șef al Biroului Strategie Programe și Proiecte de Arhitectură Peisagistică din cadrul instituției condusă de inculpatul Picu Emanuel Victor.
Concret, în perioada menționată, inculpații Matei Gheorghiță și Dragne Emilian Petre, în calitate de primar, respectiv secretar general al comunei Șelaru, județul Dâmbovița, beneficiind de ajutorul inculpatului Ț.S.D., ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul instituției pe care o conduceau, pe inculpata Ț.V. (consilier personal).
Acest demers ar fi fost doar unul formal, ce ar fi avut un singur scop final acela de a crea inculpatei vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului București. Pe lângă caracterul formal, această angajare s-ar fi realizat în mod nelegal, cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii, etc.) și cu falsificarea mai multor documente.
La doar 6 zile de la angajare, perioadă în care inculpata Ț.V. nu s-ar fi prezentat nicio zi la locul de muncă, respectiv la data de 15 martie 2021, inculpații Matei Gheorghiță și Dragne Emilian Petre ar fi aprobat detașarea acesteia la Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului București.
Cu această detașare ar fi fost de acord și directorul general al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public, inculpatul Picu Emanuel Victor, care, beneficiind de ajutorul subordonatelor sale, Radu Mariana și Cristea Cristina-Luminița, ar fi creat aparențele unui cadru legal de numire a inculpatei Ț.V. în funcția de șef al Biroului Strategie Programe și Proiecte de Arhitectură Peisagistică, pe care ar fi ocupat-o în perioada 15.03.2021-14.03.2022, deși aceasta nu avea niciun fel de studii de specialitate în domeniul respectiv.
Prin aceste demersuri, inculpata Ț.V. ar fi obținut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care ar fi beneficiat în mod nelegal de la cele două instituții publice, în sumă totală de 125.424 lei (brut)”.

Inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW