Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Un deputat USR îi cere lui Orban să o demită pe șefa ONAC

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 28 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Deputatul USR Iulian Bulai îi cere public premierului Ludovic Orban să o demită pe Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. 

„Îi solicit prim-ministrului României, domnul Ludovic Orban, să o demită de urgență pe această doamnă și să numească în cel mai scurt timp o persoană competentă în această poziție. Dacă o menține pe doamna Nagy în funcție, domnul Orban trebuie să-și asume și deciziile ei de aruncat bani către prieteni și firme de casă”, a scris Iulian Bulai, sâmbătă, pe pagina sa de Faceook.

Cererea deputatului USR vine ca urmare a faptului că Guvernul României, prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a achiziționat printr-o „firmă căpușă” măști de protecție care au fost vândute la suprapreț

„În timp de criză, România ar trebui să achiziționeze echipamente medicale direct de la producător, nu prin intermediari care au creat firme căpușă pentru a face speculă. Totuși, ONAC a atribuit o licitație unei firme debutante, Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, deținută de o bucătăreasă de la restaurantul deținut de Grupul Sanimed, care a băgat-o la înaintare fiindcă Sanimed are datorii la stat și nu poate face direct afaceri cu el. Această afacere păguboasă ne costă de două ori mai mult decât valoarea echipamentelor”, a mai scris deputatul USR.

ONAC este condus de Cornelia Nagy, fiind numită de fostul premier Viorica Dăncilă, în 2018.

Șefa ONAC a fost secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate din cadrul Ministerului Mediului.

„Achiziția de măști la suprapreț (12 mil euro) de la o firmă minusculă și nespecializată de tip paravan, aparținând unei foste bucătărese, acum în șomaj, o descalifică pe doamna Cornelia Nagy să mai conducă această instituție crucială pentru gestionarea acestei crize din România”, a afirmat Iulian Bulai.

Măști cumpărate prin firmă paravan. Cine se află în spatele achizițiilor

Conform Recorder, Guvernul României prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziţionarea de măşti de protecţie.

Contractul a fost încheiat cu firma Romwine&Cofee, înfiinţată în urmă cu un an, având ca obiect principal de activitate „comerţ cu produse alimentare, băuturi şi produse din tutun, efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe”. Compania își are sediul în satul Uzunu din comuna Călugăreni (Giurgiu). Proprietarul acesteia este o femeie care până recent a lucrat ca bucătăreasă.

În spatele firmei se află omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed Intenational, acesta precizând în cadrul unei emisiuni TV că a folosit firma Romwine&Cofee pentru achiziția măștilor.

„În ianuarie-februarie, compania noastră nu a putut să plătească TVA-ul, pentru prima dată în istoria noastră de 20 de ani. Și atunci, pentru că nu am putut să avem certificat fiscal, am folosit această companie din grupul nostru cu care am participat. Deoarece Sanimed era blocată pentru că nu și-a plătit facturile către stat, am participat cu Romwine&Cofee. Am făcut eforturi foarte mari pentru livrarea acestor măști, am mers special în Turcia”, a declarat patronul Sanimed, pentru B1TV, conform Recorder.

Prin semnarea acestui contract ar trebui să fie livrate 1.750.000 de măşti FFP2 sau FFP3.

Prețul pe o mască este de 26 de lei, respectiv 38 de lei. Asta în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici, respectiv 8 lei pe bucată.

Ancheta la Oficiul Național de Achiziții Centralizate

Premierul Ludovic Orban a dispus Corpului de Control al Ministerului de Finanțe demararea unei anchete care vizează contractul semnat cu o firmă din Giurgiu pentru achiziția la un preţ posibil supraevaluat a unor măști sanitare. Conform prim-ministrului, contractul va fi reziliat dacă se dovedește că nu a fost derulat în condiții legale.

”A apărut un material că în procedura de achiziţie derulată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC) s-a semnat un contract cadru cu o firmă din judeţul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de Control la ONAC. Aştept rezultatele acestui anchete”, a declarat Orban.

Contractul va fi reziliat dacă se dovedește că nu a a fost derulat în condiții legale, spune premierul.

“Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a precizat premierul.

sursa foto: Crucea Roșie

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW