Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un călugăr renumit face apel către autorități să le permită oamenilor să meargă la Slujba de Înviere/ Reacția BOR

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 13 aprilie 2020 Etichete: , ,

Unul dintre cei mai renumiți duhovnici ortodocși din România, părintele Calistrat Chifan, a scris pe Facebook un mesaj prin care le solicită autorităților române să le permită oamenilor să participe la slujba de Înviere măcar o oră, deși numărul cazurilor de infectare cu virusul Covid-19 este într-o continuă creștere, iar românii sunt obligați să respecte măsurile impuse de autorități pentru a limita răspândirea virusului.

„Noi avem nevoie pentru împărțitul Sfintei Lumini de fix o oră. Atât. O oră! 11.30 – 12.30. Decât să umble polițiștii hai hui pe străzi și să alerge după tot felul de oameni, inutil și fără rost, au pus două patrule la ușa bisericii, au intrat cei care vin și și-au luat lumină, slujba oricum se ține afară, și s-au întors liniștiți acasă, și s-a terminat problema. Asta dacă se vrea. De ce spun dacă se vrea? Și ministrul de Interne al acestei țări este tot creștin într-o țară creștină și cândva a avut nevoie de votul publicului. Respectă-ți publicul care și-a pus încrederea în tine. Nu fi chiar catâr și îndărătnic.”, a declarat duhovnicul Calistrat Chifan într-un interviu postat de pagina sa de Facebook.

Călugărul a făcut un apel atât la președintele, cât și la prim-ministrul României cerându-le să țină cont de opțiunile electoratului care intenționează să participe la slujba de Înviere.

„Nu contează ce confesiune ai. Trebuie să fii om și atunci procedezi în felul următor: Domnule, aveți voie o oră la Înviere în cea mai mare disciplină și în cea mai mare ordine. V-ați luat lumânărica, v-ați pus masca, vă feriți, păstrați distanța, stați la difuzor, ascultați slujba, împărțiți unul de la altul lumină și ștegeți-o acasă liniștiți. (…) Să zică așa: Da domule, cei bătrâni stau în casă că îs vârstnici și nu au voie, sau bolnavi sau răciți sau care sunt carantinați, dar cei care sunteți sănătoși trageți o fugă până la biserică, aduceți-vă lumină și stați liniștiți acasă”, a afirmat călugărul Calistrat.

Biserica Ordotoxă Română a transmis într-un punct de vedere că orice mesaj contrar celui oficial oferit de Patriarhia Română nu reprezintă BOR.

”În contextul stării de urgență instituită în România pentru protejarea sănătății cetățenilor și stoparea extinderii actualei epidemii, orice mesaj contrar celui oficial oferit de Patriarhia Romana, orice mesaj incitator la încălcarea reglementărilor fixate de autoritățile abilitate, inclusiv de cele ecleziastice, este unul care NU reprezintă Biserica Ortodoxă Română.

Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, arată BOR.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *